Escòcia

Salmond s'imposa en el segon cara a cara del referèndum escocès

El 71% dels espectadors donen Salmond com a guanyador, segons una enquesta publicada per "The Guardian". El debat s'ha fet a només tres setmanes del referèndum.

RedaccióActualitzat

Victòria contundent d'Alex Salmond en el segon i últim debat de la campanya del referèndum d'independència d'Escòcia. Aquest cop el primer ministre escocès ha guanyat el cara a cara amb el líder de la campanya unionista i exministre britànic, Alistair Darling, emès per la BBC, a diferència del primer que hi va haver.

Segons una enquesta publicada al diari "The Guardian", el 71% dels espectadors van donar Salmond com a guanyador, mentre que un 29% considera que la victòria ha estat per al líder del "no"'. El sondeig posterior al debat també indica que un 56% dels escocesos creu que els arguments de Salmond han estat millors, 16 punts més respecte al primer cara a cara. A més, un 54% troba que el primer ministre escocès és el que ha mostrat una millor personalitat.

L'economia ha centrat l'hora i mitja de conversa; l'economia i a quin escenari s'enfrontaria el país l'endemà d'una hipotètica independència. En l'encarament dialèctic, la moneda, la lliura, ha tingut un protagonisme destacat. Darling ha admès que una hipotètica Escòcia independent podria continuar utilitzant la lliura esterlina, tot i que no tindria control sobre la seva pròpia política monetària. "Crec que una unió monetària seria dolenta per a Escòcia perquè el nostre pressupost no hauria de ser aprovat per nosaltres, sinó pel que seria un país estranger. I tampoc li interessaria a la resta del país", ha assegurat Darling, que va ser ministre d'Economia del govern britànic del laborista Gordon Brown.

Salmond ha defensat que si Londres no accepta una unió monetària amb Escòcia, el nou executiu podria renunciar a pagar la seva part del deute britànic. "No necessitem permís per utilitzar la nostra moneda. L'argument, realment, és que ens negarien els actius del Banc d'Anglaterra. La raó per la qual això no passarà és que si ens neguen els actius, llavors el Regne Unit s'haurà de quedar amb tots els passius", ha advertit Salmond.

Salmond amenaça amb la fi de la sanitat pública

Els dos líders també s'han discutit al voltant de qüestions com les explotacions de petroli del mar del Nord, la permanència de l'arsenal nuclear britànic a Escòcia, la viabilitat del sistema de sanitat pública (NHS). El primer ministre escocès, que ha passat de la defensa a l'atac, ha dit que el futur de la sanitat pública escocesa podria quedar en mans privades si Escòcia opta per formar part del Regne Unit.

En qualsevol cas, Salmond ha convidat Darling a particpar en l'equip d'experts que negociarien amb Londres en cas que els escocesos decideixin ser independents.

Els escocesos, dividits, segons les últimes enquestes

Les últimes enquestes mostren que els escocesos estan dividits sobre si trencar o no amb el Regne Unit. Entre els ciutadans que han vist el debat, segons el rotatiu britànic, el suport pel "sí" se situa després del programa en el 49%, dos punts més que a principis d'agost, mentre que el "no" cau aquests dos punts i se situa en el 51% dels vots. Aquests percentatges, però, no inclouen els indecisos. Si es tenen en compte, el "sí" se situa en el 45%, el "no" en el 47% i els indecisos en el 8% (tres punts menys que en el debat anterior).

Aquest dimarts comencen a enviar-se les paperetes per votar per correu en el referèndum sobre la independència d'Escòcia. Els qui votin de manera presencial tenen encara tres setmanes per decidir-se, fins al 18 de setembre.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut