Glasgow

Escòcia fa el primer debat del referèndum amb el "sí" retallant distàncies

Salmond i Darling han contraposat idees sobre l'economia i la UE en el primer debat cara a cara sobre el referèndum a Escòcia. L'últim sondeig dóna un 40% de suport al "sí" i un 54% al "no"

RedaccióActualitzat

L'economia i la pertinença a la UE han estat dos dels principals temes del primer debat televisat cara a cara a Escòcia quan falten només sis setmanes per al referèndum sobre la independència d'aquesta nació, previst pel 18 de setembre. El primer ministre escocès, Alex Salmond, ha defensat els arguments del "Sí Escòcia" davant del líder de la campanya "Millor junts", Alistair Darling. El debat, emès en directe per la cadena escocesa STV, s'ha allargat dues hores.

Salmond ha destacat en l'obertura del debat que a la UE hi ha molts altres països comparables, per mida, a Escòcia i ha apel·lat a la voluntat dels escocesos d'autogovernar-se: "Durant més de la meitat de la meva vida, Escòcia ha estat governada per partits que no vam votar", ha recordat. "Si som independents, tindrem el govern que haurem votat", ha destacat. Salmond ha argumentat que assolir una societat "més justa no és possible amb les actuals polítiques" de Londres i ha reptat el seu adversari a contestar si veia Escòcia "capaç de ser un país exitós", una pregunta que no ha trobat resposta. A més, ha desmentit que una Escòcia independent quedi fora de la UE i ha recordat que hi ha membres dels conservadors britànics que en volen sortir. En aquest punt, el seu contrincant, Alistari Darling, ha admès que "tornaria a formar-ne part" però "trigaria un cert temps".

Darling ha assegurat que el que està en joc "no és el nostre patriotisme" i ha remarcat que el govern britànic vol una Escòcia "pròspera" i sense "noves fronteres". Després que Salmond ha assegurat que preservaria la lliura com a moneda, el defensor del "no" li ha recordat que Escòcia "no té banc central". Darling ha preguntat reiteradament a Salmond "quin pla B" tindria si això no fos possible i ha considerat que les finances d'una Escòcia independent estarien "en perill". "Recordi que ens estan escoltant els mercats financers", ha subratllat. Darling també ha destacat que les enquestes continuen pronosticant una victòria dels unionistes.

L'últim sondeig, difós aquest mateix dimarts coincidint amb el debat, dóna al "no" un 54% de suports, davant del 40% de partidaris del "sí" i gairebé un 7% d'indecisos. Respecte de l'última enquesta, al juny, ha pujat quatre punts el percentatge de favorables a la independència, s'ha reduït tres punts la xifra de persones que encara no tenen clar què votaran i s'ha mantingut la de detractors de la secessió.

El cara a cara s'ha emès per internet des del web de la televisió STV però la cadena ha admès que el gran interès que ha generat ha causat molts problemes per poder-lo seguir. A Twitter, les etiquetes en anglès per comentar-lo han estat #Scotdecides i #indyref. La campanya escocesa serà objectiu d'un altre debat, el 25 d'agost, aquest cop a la BBC.

El debat ha anat precedit per un acord dels tres grans partits britànics -conservadors, liberaldemocràtes i laboristes- per concedir un gran increment de l'autonomia escocesa en cas que el país decideixi quedar-se dins del Regne Unit.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut