El president d'ERC, Oriol Junqueras, en una imatge d'arxiu a la plaça Sant Jaume
El president d'ERC, Oriol Junqueras, en una imatge d'arxiu a la plaça Sant Jaume
Barcelona

Junqueras avisa que Espanya pot entrar en fallida si no negocia amb Catalunya

El president d'ERC, Oriol Junqueras, explica que quan Catalunya s'independitzi només podrà assumir el deute espanyol si hi ha entesa.

RedaccióActualitzat

El president d'Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, avisa a Espanya que si es gira d'esquena a parlar de tu a tu amb Catalunya pot acabar "en situació de "default" de l'economia".

En una entrevista al diari "El País", Junqueras dóna per fet que, malgrat les impugnacions del procés al Tribunal Constitucional, el Parlament de Catalunya escoltarà el mandat democràtic que l'empenyerà a exercir la independència tan aviat com sigui possible.

Arribats en aquest escenari és quan Junqueras no preveu cap altra alternativa per al govern de l'Estat que la de negociar amb Catalunya la part del deute espanyol que ha d'assumir. El líder republicà es mostra "encantat" de fer-se càrrec del que toqui, però no les té totes que Madrid estigui per la feina. I avisa: si no afavoreix que Catalunya pagui part del deute, Espanya entrarà en fallida financera.

Aquesta possibilitat farà reaccionar la comunitat internacional, segons Junqueras, que pressionarà perquè Espanya accepti el nou estatus de Catalunya, per al bé de l'economia.

Relació amb CiU

Junqueras, d'altra banda, parla de la relació amb Convergència i Unió un cop que el pacte ha quedat deteriorat després de renunciar a la consulta del 9-N. Dóna a entendre que la complicitat no és la mateixa i insisteix que no facilitaran l'aprovació dels pressupostos: "ERC no tornarà a aprovar uns pressupostos autonòmics", afirma.

Igualment, fa un toc d'atenció a CiU arran dels casos de corrupció i diu que el futur del país s'ha de construir amb qui n'estigui lliure i CiU "ha de fer un esforç molt important". 

Anar al contingut