Les entitats socials simbolitzen la construcció d'un nou sistema fiscal. (Foto: ACN)
Les entitats socials proposen un nou sistema fiscal per combatre la pobresa. (Foto: ACN)
Barcelona

El risc de pobresa a Catalunya creix mig punt i s'acosta al 20% de la població

La Taula del Tercer Sector reclama al govern que prioritzi les polítiques per lluitar contra l'exclusió social

RedaccióActualitzat

Un de cada cinc catalans està en risc de pobresa a Catalunya. La taxa frega el 20% -el 19,8% dels catalans, que equival a 1,46 milions de persones- i augmenta unes 5 dècimes respecte a l'any anterior, segons dades de l'Institut d'Estadística (Idescat) del 2013. La xifra se situa sis dècimes per sota de la mitjana espanyola i 3 punts per sobre de la Unió Europea.

La pobresa infantil i la que afecta les persones en edat laboral són les que més van créixer el 2013. També té especial incidència a les llars amb fills dependents i en especial entre les famílies monoparentals amb un o més fills a càrrec. Altres factors que incideixen en el risc de pobresa són el nivell de formació i la nacionalitat. Els grups més desfavorits són immigrants amb educació primària o inferior.

Si tenim en compte un altre barem que valora més indicadors, la taxa del 2013 milloraria respecte a l'any anterior i se situaria el risc d'exclusió en el 24%. Una taxa en aquest cas similar a la mitjana europea.

El llindar d'ingressos anuals sota el qual una persona entra en l'àmbit de risc de pobresa es va situar l'any 2013 en 9.423 euros nets anuals per a les llars d'una persona, un 0,5 % menys que l'any anterior, i en 19.788 euros per a una llar formada per dos adults amb dos nens.

Lluitar contra l'exclusió social

Davant aquestes dades de pobresa, la Taula del Tercer Sector exigeix al govern que es prioritzin les polítiques per lluitar contra l'exclusió social. La seva presidenta, Àngels Guiteras, ha dit que les dades reflecteixen que els governs "no estan fent front" a una pobresa que és extensa perquè afecta més persones; severa, per la dificultat de cobrir necessitats bàsiques, i crònica, ja que atrapa les persones i s'allarga en el temps.

Guiteras ha manifestat que no entendria una pròrroga dels pressupostos ni que fossin "de continuïtat", i ha exigit amb contundència un pacte de lluita contra la pobresa amb polítiques que tinguin un impacte real i acords entre les administracions i les entitats. "Més enllà de les estructures d'estat, hem de treballar per disminuir la pobresa i fer front a la crisi social", ha reclamat la responsable de les entitats socials catalanes.

Fa uns dies diferents entitats socials van demanar una reforma del sistema fiscal i una millor redistribució de la riquesa. La Plataforma Pobresa Zero va protagonitzar una acció simbòlica davant d'Hisenda amb motiu del dia internacional per a l'eradicació de la pobresa.

Les xifres d'Idescat contrasten amb les dades d'ahir d'Oxfam Intermón en el sentit que les vint persones més riques d'Espanya tenen tants diners com el 30% més pobre de la població, uns 14 milions d'espanyols.

Anar al contingut