Ottawa

Abaten un home que ha obert foc al Parlament del Canadà i ha mort un soldat

L'agressor ha disparat davant el monument als caiguts i ha ferit un soldat, que ha mort al cap d'unes hores. Després ha entrat al Parlament, on ha obert foc a discreció. La policia l'ha abatut

El primer ministre i els membres del govern han estat evacuats

RedaccióActualitzat

La policia d'Ottawa ha confirmat un tiroteig a l'interior d'un centre comercial i, així, ha elevat a tres els llocs en els quals s'han registrat trets aquest dimecres, al costat del Parlament i el monument als caiguts. 

La zona centre d'Ottawa continua completament encerclada per les forces de seguretat, que han desplegat un ampli operatiu per intentar localitzar un o diversos sospitosos.

L'ensurt començava al costat d'un monument als caiguts per la guerra. El soldat que el custodiava ha resultat ferit de bala i ha mort a l'hospital. Després d'aquest atac, el tirador s'hauria refugiat al Parlament, que ha quedat bloquejat. Les forces de seguretat han instat totes les persones que es trobaven a l'interior de l'edifici a arrecerar-se i el primer ministre, Stephen Harper, ha estat evacuat. La Universitat d'Ottawa i altres edificis del país i de l'estranger, com l'ambaixada canadenca als Estats Units, també s'han tancat.

En el seu perfil de Twitter, el ministre de Treball canadenc, Jason Kenney, ha expressat el condol del govern per la mort del soldat i ha assegurat que el Canadà no serà "terroritzat ni intimidat".

El presumpte autor dels trets ha aconseguit entrar a l'edifici del Parlament per la porta principal, on no hi ha detector de metalls. Ha estat a l'entrada on la policia l'ha abatut. Un periodista del diari "The Globe and Mail" ha captat el moment en què l'home ha estat reduït a trets pels agents, com mostra el vídeo que reproduïm al final d'aquest text. 

Els mitjans de comunicació locals han informat de desenes de trets i de diversos ferits dins del Parlament, tot i que oficialment les autoritats no han aclarit aquest extrem. La policia sí que ha confirmat que un sospitós ha mort tirotejat al Parlament, sense donar per tancada l'operació.

Aquesta acció afegeix preocupació en un país que no acostuma a veure l'amenaça terrorista com un perill real. De fet, dimecres el govern canadenc va augmentar l'alerta el nivell d'alerta de baix a mitjà. I és que aquest tiroteig s'ha produït dos dies després d'un incident similar a Mont-real, on un home armat, convertit a l'islam, va matar un soldat i va ferir-ne un altre. Les autoritats desvinculen un fet de l'altre. 

Per si de cas, la policia ha demanat a tots els veïns de la zona que s'estiguin en llocs segurs i han apujat un esglaó més l'alerta per terrorisme.

El president dels Estats Units, Barack Obama, ha parlat amb el seu homòleg canadenc, Stephen Harper, i li ha ofert l'ajuda dels Estats Units. El govern nord-americà diu que encara és massa d'hora per determinar si es tracta d'un atac terrorista perquè encara no disposen de prou informació. 

Després de l'atac, l'FBI ha ordenat que s'elevi el nivell d'alerta a totes les seves oficines, igual que al Comandament de Defensa Aeroespacial Nord-americà.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut