Barcelona

Iceta ofereix a Mas la col·laboració del PSC per esgotar la legislatura

El primer secretari del PSC assenyala que el seu partit està disposat a treballar perquè la consulta es pugui fer de manera "legal i acordada"

RedaccióActualitzat

Miquel Iceta ha afirmat que Artur Mas pot comptar amb el PSC "per a l'estabilitat política, el creixement econòmic, la cohesió social i l'enfortiment nacional", però no "per a aventures, ruptures o el desmantellament de l'estat social". El primer secretari dels socialistes catalans ha ofert d'aquesta manera la col·laboració dels socialistes per esgotar la legislatura.

Iceta ha dit:

"Sap que amb nosaltres es pot comptar per fer avançar la via del diàleg, la negociació i el pacte, des d'un estricte respecte a l'estat de dret."

I ha subratllat que les lleis es poden canviar: "Cal canviar la Constitució." El líder del PSC també ha remarcat que el seu partit és partidari d'una consulta "legal i acordada". Ha explicat que no demana al govern que renunciï a la consulta sinó "al contrari", oferint-se per aconseguir també aquest objectiu negociant amb l'executiu de Madrid i treballant perquè es pugui fer en aquesta mateixa legislatura, però no necessàriament el 9 de novembre.

Segons Iceta, el discurs que Artur Mas va fer aquest dilluns els va decebre perquè va ser massa "autocomplaent" i "allunyat de la realitat". Iceta ha fet la seva primera intervenció en un debat de política general al capdavant del PSC, criticant la política econòmica del govern i la desigualtat que hi ha ara a Catalunya a conseqüència de l'atur. "De retallades, moltes; de reforma, cap", ha dit el líder socialista, que ha afegit que Rajoy no és la causa de tots els mals de Catalunya. En aquest sentit, Iceta ha remarcat la incapacitat d'elaborar una llei electoral o la pròrroga dels pressupostos de la Generalitat.

Pel que fa al "cas Pujol", Iceta ha lamentat que "no hem estat nosaltres els que hem detectat irregularitats o delictes", i que, per tant, "les institucions catalanes no han estat a l'alçada del que els ciutadans exigeixen, que és transparència i garanties que la malifeta serà castigada". Iceta li ha preguntat a Mas si ha donat instruccions perquè siguin investigades totes les informacions que apunten a negocis privats fets a l'empara de l'activitat de la Generalitat.

"Votin 'sí' a la primera part de la pregunta"

Al torn de rèplica, Artur Mas ha demanat al PSC que doni suport a la consulta, i que doni el

"sí" a la primera part de la pregunta que Catalunya esdevingui un estat, i un "no" a la independència. "S'hi poden sumar perfectament",

ha dit Mas, que ha afegit: "Tots respectarem aquesta posició". El president de la Generalitat destaca la importància que significaria el suport del PSC a la consulta: "No és el mateix que el PSC hi estigui a favor o en contra". La proposta d'Iceta que aquesta consulta sigui "legal i acordada" l'ha rebutjat Mas perquè "estem a anys llum de poder arribar a una possible entesa" amb l'executiu de Madrid sobre aquesta qüestió. Artur Mas ha assegurat: "No ens saltarem la llei. Jo convocaré aquesta consulta d'acord amb una llei de consultes acordada al Parlament (...) i que vostès votaran."

Sobre "l'afer Pujol", Artur Mas ha dit que ell no pot donar una instrucció com a president de la Generalitat. Mas ha assegurat, però, que "l'Agència Tributària de Catalunya, amb les poques competències que té sobre els pocs impostos que gestiona, actua, no sé si en aquest cas. A mi no m'ho poden explicar, però actuen en tots els casos i requereixen tota la informació."

 

 

 

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut