Intensitat dels tuits aquest matí.
Intensitat dels tuits aquest matí.

El "yes" i el "no" d'Escòcia a Twitter

Els escocesos decideixen avui en un referèndum si es converteixen en un estat independent o no. Els sondejos pronostiquen una lluita frec a frec de les dues opcions. Una lluita que es trasllada també a les xarxes socials.

RedaccióActualitzat

Escòcia vota el seu futur. Els escocesos decideixen en un referèndum si es converteixen en un estat independent o si continuen dins el Regne Unit. Els sondejos pronostiquen una lluita frec a frec de les dues opcions. Una lluita que es trasllada també a les xarxes socials.

Aquest mapa ens serveix per fer-nos una idea de l'evolució que en l'últim mes han anat fent els partidaris de cada opció a Twitter. Agafem els tres hashtags amb més repercussió de cada opció i en fem un seguiment de tots els tuits geolocalitzats que s'hi han fet. Per part del "yes" (en blau) ens fixem en #voteyes, #yesscot i #yesscotland. I per l'altra banda (en vermell), #voteno, #bettertogether i #letsstaytogether. Arrenquem el 18 d'agost, a un mes de la votació. I de seguida comprovem que l'activitat és encara molt minsa. La primera punta de tuits arriba el 25 d'agost, dia en què es va fer el segon i últim debat de la campanya. Les enquestes van donar com a vencedor el primer ministre escocès, Alex Salmond, que es va imposar al líder de la campanya unionista i exministre britànic, Alistair Darling. El debat va provocar un augment substancial dels tuits, i a Twitter també van guanyar els partidaris del sí, almenys quantitativament.

La segona punta de tuits la detectem el 7 de setembre, just el dia en què es publica el primer sondeig que dóna la victòria al sí per un estretíssim marge. Partidaris de totes dues opcions animen el debat a les xarxes socials.

A partir d'aquí la campanya es tensa. A una setmana per la consulta, el frec a frec a les enquestes activa el pla de Londres per garantir la victòria del "no": el govern britànic ofereix més autonomia fiscal i econòmica a Escòcia. El ministre principal d'Escòcia, Alex Salmond, denuncia que aquest pla inclou joc brut, com filtrar la marxa de dues importants entitats bancàries. En veiem els efectes en l'evolució dels tuits al mapa.

Això fins avui, dia "D", dia en què Escòcia té la seva cita amb la història a les urnes. La importància del moment es trasllada a Twitter amb una autèntica explosió de comentaris tant blaus coom vermells.

Anar al contingut