Londres

Cameron anuncia un enduriment de les lleis antiterroristes per fer front a "l'amenaça jihadista"

La policia podrà requisar els passaports dels sospitosos i les aerolínies hauran d'entregar la llista de passatgers a les autoritats britàniques

RedaccióActualitzat

El primer ministre britànic, David Cameron, ha anunciat davant la Cambra dels Comuns un nou paquet de mesures antiterroristes per fer front a "l'amenaça jihadista". El govern britànic calcula que actualment hi ha uns 500 ciutadans britànics que estan combatent amb l'Estat Islàmic a Síria i l'Iraq, un fet que Cameron ha qualificat "d'aberrant". A Alemanya aquesta xifra seria de 400 ciutadans i a França, de 700.

Els nous canvis donaran poders temporals a la policia per requisar passaports a sospitosos de terrorisme i permetran restringir la llibertat de moviment com succeïa en el passat amb les anomenades ordres de control domiciliari, que sotmeten a una mena de toc de queda i d'estricta vigilància els presumptes terroristes.

A més, les aerolínies hauran d'entregar la llista de passatgers a les autoritats britàniques amb prou temps per identificar possibles extermistes i s'intentarà que els que hagin viatjat a l'estranger no puguin tornar a entrar al país. També s'actuarà contra els que estiguin dins del Regne Unit i que, segons el "premier" britànic, suposen un "risc en l'actualitat".

L'executiu britànic està en alerta i mostra d'això és el fet que divendres passat va augmentar a "greu" el nivell d'alerta per terrorisme davant l'evolució dels conflictes a Síria i l'Iraq.

David Cameron ha assegurat que és necessari utilitzar tots els enfoncaments possibles --des de la diplomàcia fins a la seguretat-- i actuar de "forma dura i intel·ligent" davant l'amenaça d'un grup que vol perpetuar un tipus de vida "medieval" que "no té res a veure amb l'islam".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut