Barcelona

Els Mossos intensifiquen les operacions contra les cèl·lules de reclutament jihadistes

El govern espanyol té comptabilitzats 51 joves que han marxat a fer la jihad

RedaccióActualitzat

A tot Espanya, el govern espanyol té comptabilitzats 51 joves que han marxat a fer la jihad. Per això s'ha intensificat les operacions policials contra les cèl·lules de reclutament. Els Mossos alerten que hi ha una amenaça afegida quan els combatents tornen i poden convertir-se en referents.

L'arrest de dues joves espanyoles, de 14 i 19 anys, que pretenien viatjar a Síria, ha estat una de les últimes d'una llarga relació de detencions vinculades amb el jihadisme. Aquesta era la primera vegada que la policia detenia dones disposades a afegir-se a la jihad.

En els últims mesos, la policia ha intensificat el desmantellament de xarxes que reclutaven combatents per anar a Síria i a l'Iraq. Una de les que operava des de Melilla i que va aconseguir reclutar-ne més era presumptament la que encapçalava Mustafa Maya Amaya, d'origen belga, que a través dels seus perfils a les xarxes socials va captar combatents d'arreu del món.

Les xarxes de base són la principal amenaça a Europa no només per la captació i el reclutament de combatents, sinó també perquè financen grups jihadistes.

Tot i que a Catalunya, de moment, no ha transcendit que s'hagi desarticulat cap xarxa de reclutadors, la policia se centra sobretot a fer seguiments d'aquells que han retornat del conflicte. Per als Mossos d'Esquadra són una amenaça potencial. "Vénen amb un entrenament en un escenari de combat i amb una capacitat i perícia en l'ús d'armes de foc i la fabricació i l'ús d'explosius. En segon terme, són una amenaça perquè han lluitat a escenaris urbans, a ciutats com Alep, Homs i Damasc, que són ciutats similars a les europees", afirma un agent dels Mossos d'Esquadra expert en jihadisme.

La policia també tem que els combatents que hagin retornat puguin esdevenir un referent en les seves comunitats. Per tant, una amenaça real que pren més força en un context en què alguns grups jihadistes sunnites que estan lluitant a Síria i a l'Iraq ja han amenaçat Occident amb accions terroristes.

NOTÍCIES RELACIONADES
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut