Rajoy i Báñez amb els representants dels sindicats i de la patronal en un foto d'arxiu (EFE)
Rajoy i Báñez amb els representants dels sindicats i de la patronal en un foto d'arxiu (EFE)
Madrid

Els sindicats reclamen al govern espanyol una ajuda per a les famílies sense cap ingrés

El president del govern espanyol s'ha reunit aquest dimarts amb patronal i sindicats i s'ha compromès a estudiar la proposta

RedaccióActualitzat

El govern espanyol, la patronal i els sindicats han acordat les línies mestres del Pla d'Ocupació i Impuls a l'Activació, que centrarà part de les ajudes en els aturats de llarga durada en situació "d'especial necessitat". L'anunci l'ha fet la ministra de Treball, Fátima Báñez, després de la reunió que el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha mantingut amb els sindicats i la patronal.

Tot i que el text del pla ha estat acordat per les tres parts, els sindicats han posat damunt la taula una proposta més concreta. Es tracta d'establir una ajuda addicional des de l'octubre per a les 500.000 famílies sense ingressos, amb el seu cap de família a l'atur. El líder de Comissions Obreres, Ignacio Fernández Toxo, ha quantificat que les ajudes costarien 2.500 milions d'euros i ha demanat que es tirin endavant. "Aquesta ajuda hauria de tenir efectes immediats perquè de manera progressiva el nivell de protecció bàsic arribés a aquestes persones". També s'hauria de discutir "l'establiment d'una renda bàsica garantida que completi el conjunt de la protecció de la xarxa social", ha assegurat.

La ministra de Treball no hi ha volgut entrar i ha explicat que, de moment, s'estan creuant les dades del govern amb les de les comunitats autònomes per saber quin és "l'univers" de persones a atendre. La clau és treballar per a qui ho necessita i per a aquelles famílies que no són ateses ni per l'Estat ni per les comunitats autònomes. El mig milió de persones que han comptabilitzat els sindicats "s'ha de contrastar amb la resta d'interlocutors socials i amb les xifres del govern", ha afegit.

El secretari general de la UGT, Cándido Méndez, ha demanat també més concreció a la proposta de l'executiu i el suport financer necessari. "És clau disposar de recursos suficients per abordar els objectius que es plantegin". En aquest sentit, Toxo ha recordat que les propostes fiscals dels sindicats de cara a la reforma fiscal permetrien alliberar 6.000 milions d'euros addicionals.

El president de la CEOE, Joan Rosell, ha assegurat que la patronal "no posa dificultats" a la creació d'una ajuda per a parats com aquesta, que també està en línia amb la proposta formulada pel nou secretari general del PSOE, Pedro Sánchez. Rosell, però, l'ha valorada en més de 4.000 milions d'euros.

En la reunió també s'ha parlat d'apujar els salaris, una opció que la patronal CEOE veu amb bons ulls.

Anar al contingut