El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, en una imatge d'arxiu. (Foto: Reuters)
El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, en una imatge d'arxiu. (Foto: Reuters)
Madrid

El nou supervisor fiscal de l'Estat reclama més ajustos a Catalunya per complir amb el dèficit

El nou supervisor fiscal espanyol calcula que la Generalitat ingressarà menys i gastarà més del previst

RedaccióActualitzat

Catalunya s'ha d'estrènyer més el cinturó, si vol complir l'objectiu de dèficit d'aquest any. És l'advertència de l'Autoritat Fiscal Independent, el nou organisme amb què l'Estat vigila els comptes autonòmics. A aquesta institució no li quadren els números de la Generalitat. Creu que l'executiu català ingressarà menys i gastarà més del previst.

Per la banda dels ingressos, l'Autoritat Fiscal Independent veu poc probable que el govern pugui vendre prou immobles i altres béns per fer la caixa prevista. I, per la banda de la despesa, el supervisor posa en dubte que es passin les tisores amb la contundència necessària. I, si això passa -avisa l'organisme de l'Estat-, aquest any el dèficit se situarà per sobre de l'1% fixat. Per evitar-ho, aquesta institució recepta mesures addicionals, en una ampliació del pla econòmic actual.

Pitjor diagnòstic que Catalunya reben altres autonomies, com el País Valencià i Múrcia, a les quals l'organisme els reclama que revisin a fons com reconduiran els números. A l'Aragó, li exigeixen més concreció, i només aproven Navarra i Castella-la Manxa. Aquest és el panorama d'un informe que el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, posarà sobre la taula al Consell de Política Fiscal i Financera d'aquesta setmana.

Anar al contingut