Tarda de ruixats i tempestes localment intenses cap al nord

Divendres vivim un canvi de temps que no durarà gaire. La primera part de l'episodi ha afectat tot el país, però la segona es concentrarà sobretot al nord. Aquesta tendència de tempestes de tarda al nord continuarà dissabte, tot i que amb menys força.

Actualitzat

Divendres tenim un canvi de temps, que no durarà gaire, però que porta novetats en forma de tempestes més intenses i abundants després d'uns dies amb molt poca activitat convectiva. El canvi el propiciarà l'augment d'aire fred a les capes altes atmosfèriques. Es preveu l'entrada de la isoterma de 13-14 ºC sota zero al nivell de referència, uns 5.500 metres d'altura.  El Servei Meteorològic de Catalunya ha activat l'avís per intensitat de pluja.

Canvi progressiu

Tots aquests canvis s'han avançat en un matí mogut. Les tempestes han entrat per diversos indrets de Catalunya, des de les Terres de l'Ebre fins al Pirineu, passant per la Catalunya central. Els nuclis de tempesta han estat localment intensos però les pluges han estat molt irregulars i minses a molts indrets del centre i sud, i sempre més abundants a l'extrem nord.

El temps insegur, amb pauses en la precipitació i clarianes més evidents cap al sud i a ponent, ens portarà una tarda amb més activitat tempestuosa. Es preveu que les tempestes guanyaran extensió i intensitat a tot l'entorn del Pirineu i el Prepirineu, i, sobretot, al sector oriental pirinenc, però tampoc no es descarta que algun ruixat torni a sortir de mare fora d'aquests indrets. Les encluses de les tempestes deixaran un cel més ennuvolat al final del dia, sobretot en una bona part del nord del país.  

Calor moderada

Aquest petit canvi de temps no ha vingut acompanyat d'una davallada dels termòmetres matinals. De fet, les mínimes, en general, han pujat. Les màximes si seran més baixes del previs, donat que durant bona part del matí hem tingut cel ennuvolat i pluges. Amb tot, el descens serà més més moderat al Pirineu i en punts d'interior del nord-est. A la costa, les temperatures es mantindran o baixaran molt poc.

Al País Valencià, risc d'alguns ruixats de tarda a les serralades d'interior de València i Castelló. Arribada de més núvols a les Balears, tot i que no esperem pluges significatives. Les temperatures d'aquest sector arribaran als 34 o 35 ºC.

I el cap de setmana...

Dèiem que el canvi de temps no duraria gaire: dissabte, l'aire fred es començarà a retirar i les tempestes de tarda tornaran a minvar. Tot i això, esperem una jornada més variable. Les temperatures tornaran a pujar. Diumenge apunta a una nova jornada de temps una mica insegur, amb alguns ruixats puntuals.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut