Barcelona

Oriol Pujol deixa l'escó al Parlament i abandona la secretaria general de CDC

· Setze mesos després de ser imputat en el "cas ITV" per presumpte tràfic d'influències, renuncia a l'acta de diputat, l'única responsabilitat que mantenia després d'abandonar temporalment la secretaria general del partit i la presidència del grup parlamentari

· Pujol, que serà militant de base de CDC, justifica el nou pas enrere per la voluntat de no ser un obstacle per al 9-N

RedaccióActualitzat

L'encara secretari general de CDC -tot i que havia delegat les seves funcions al març del 2013-, Oriol Pujol, ha anunciat que deixa el seu escó al Parlament de Catalunya i abandona la secretaria general del partit. Aquest dilluns al vespre la reunió extraordinària de l'executiva de CDC ha ratificat la decisió de Pujol de renunciar a l'acta de diputat, l'única responsabilitat que mantenia després d'abandonar temporalment la secretaria general del partit, i ha obert a la porta a canvis en "l'estructura" de Convergència per "reforçar" la direcció abans del 9-N.

La renúncia a l'escó es farà efectiva aquest dimarts, en la reunió ordinària de la Mesa del Parlament. Fora de la cambra catalana, Pujol perdrà la condició d'aforat, la qual cosa farà que la seva causa, que actualment porta el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) passi a un jutjat ordinari. 

Pujol, imputat en el "cas ITV" per presumpte tràfic d'influències, va delegar les seves funcions al partit fa més d'un any en Josep Rull i Lluís Corominas i al Parlament en Jordi Turull afirmant que no havia "estat ni col·laborador, ni necessari, en cap trama corrupta". Un any després, el TSJC va ampliar l'acusació a un delicte de suborn per les sospites que, a través de la seva dona, el fill de l'expresident de la Generalitat va utilitzar la seva influència per intentar arreglar el mapa d'estacions de vehicles en benefici propi i d'un grup d'empresaris.

Fa dues setmanes, l'Agència Tributària va remetre al TSJC un informe que concloïa que la dona d'Oriol Pujol, Anna Vidal, va encobrir el pagament de comissions al seu marit mitjançant la facturació de serveis inexistents a l'empresa que administrava un amic, en un "modus operandi" que es va prolongar durant almenys cinc anys.

"Vaig plegant de tot per no perjudicar en res"

En un comunicat, Pujol explica que ha pres aquesta decisió per tal que tant el pròxim curs polític com el període de sessions al Parlament "engeguin amb l'ordre, lideratge i persones que Convergència necessita per poder donar la màxima garantia que el procés sortirà bé".

Pujol defensa que, "la provisionalitat en què viu" el partit des que va delegar les funcions de secretari general "s'ha resolt satisfactòriament durant aquests darrers setze mesos", però creu que durant els pròxims mesos, amb la diada de l'Onze de Setembre, la consulta del 9 de novembre i les eleccions municipals, caldrà "molta fortalesa interior, molta cohesió, molt convenciment per continuar tota la tasca empresa".

Davant d'aquests reptes, apunta que una provisionalitat que "ja ha estat i podria continuar sent massa llarga" no serà "prou forta per donar solucions i respostes". És per això que diu que ha pres la decisió d'anar "plegant de tot per no perjudicar en res".

CDC decidirà en un Consell Nacional que se celebrarà el 6 de setembre el nom definitiu de qui substitueix Pujol en la secretaria general del partit.

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut