Madrid

Els aturats baixen el primer trimestre de l'any segons l'EPA, però es continua destruint ocupació

La taxa d'atur catalana augmenta fins al 22% i l'espanyola també repunta i frega el 26%

RedaccióActualitzat

Les dades de l'última Enquesta de Població Activa (EPA) mostren un repunt de la desocupació. De gener a març s'han destruït a Catalunya 38.000 llocs de treball i hi ha 840.000 persones que volen treballar i no troben feina. Això representa un 22% de la població activa. Amb aquest increment de l'atur es trenca una tendència de tres trimestres consecutius de caigudes. Tot i aquest repunt, si es comparen les dades en termes interanuals, l'atur ha disminuït en prop de 109.000 persones, cosa que no passava en un primer trimestre des del 2007.

La destrucció de llocs de treball ha castigat especialment la indústria catalana, seguida de la construcció. L'agricultura, que té un pes molt petit en el cens d'ocupació de Catalunya, també ha reduït la seva ocupació. Només el sector serveis se salva de l'aprimament del mercat de treball.

Tot i haver pujat dues dècimes en relació amb el desembre, la taxa d'atur manté una lleugera tendència a la baixa. Aquest indicador està molt condicionat per l'evolució a la baixa de la població activa, és a dir, aquelles persones que estan ocupades o busquen feina activament.

Les dades demostren que la població activa va a la baixa. A Catalunya s'ha reduït en tres mesos en 37.400 persones i en 81.000 si es compara amb la del març de l'any passat. Això s'explica per la marxa a l'estranger d'una part de la població per anar a buscar la feina i per una reducció del cens de la població de més de 16 anys.

Dades per demarcacions

A les comarques de Barcelona, el nombre de llocs de treball s'ha incrementat respecte al març de l'any passat en un 1,6% fins a superar, en total, els dos milions de persones. La taxa d'atur en termes interanuals ha passat del 24,4% al 21,6%.

A Girona, en canvi, s'han destruït llocs de treball. L'atur també ha augmentat i la taxa ha passat del 24,7% el març del 2013 al 24,9% enguany.

A Lleida, les dades tampoc no han estat gaire positives. En el primer trimestre de l'any, van aconseguir feina 8.000 persones menys que el mateix període de l'any anterior, amb un descens interanual del 4,3%. Tot i això, la taxa d'atur es va situar lleugerament per sota de la del març del 2013 i és d'un 16,39%.

A les comarques de Tarragona, es van contractar 1.200 persones més que el març de l'any passat. Pel que fa a la taxa d'atur, les dades també han millorat. Es va situar en el 26,2%, respecte del 29% del mateix trimestre de l'any anterior.

La situació es repeteix a la resta de l'Estat

A escala espanyola, l'atur va baixar en 2.300 persones el primer trimestre de l'any respecte al trimestre anterior. No es veia un descens de la desocupació en els primers tres mesos de l'any des del 2005, segons dades de l'EPA.

Malgrat això, la taxa d'atur ha pujat. L'enquesta inclou la nova base de població, que indica que s'han destruït 184.000 llocs de treball. Això representa un increment de dues dècimes de la taxa d'atur, que se situa en el primer trimestre de l'any fregant el 26%. La xifra total d'aturats supera els 5,9 milions de persones.

Entre gener i març, les llars amb tots els membres a l'atur també han pujat i ho han fet prop d'un 3% fregant els dos milions. Si s'analitza la tendència interanual, hi va haver un descens de gairebé el 2%. El mateix comportament s'ha registrat entre les famílies amb tots els seus integrants ocupats. A nivell trimestral es van reduir, però en canvi en comparació amb l'any passat han registrat un repunt de l'1,4%.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut