Artur Mas durant la seva intervenció a la sessió parlamentària.
Artur Mas durant la seva intervenció a la sessió parlamentària.

Mas denuncia l'"ordeno y mando" de l'Estat i el PP en el "conflicte" de la consulta sobiranista

El president reivindica la consulta perquè el govern espanyol no imposi una posició "absolutament minoritària"

RedaccióActualitzat

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha denunciat que l'Estat i el PP imposen amb l'"ordeno y mando" la seva voluntat sobre el Parlament i els catalans en el "conflicte" de la consulta sobiranista. "Com que n'hi ha uns quants a qui no els interessa, imposen la seva voluntat sobre tota la resta. Si això passa sobre una majoria parlamentària d'aquest Parlament, és igual."

"És evident que hi ha un conflicte. Hi ha una part de la societat catalana, molt important, que vol fer la consulta i n'hi ha una altra que no la vol fer. Dintre de la consulta hi ha gent a favor que Catalunya sigui un estat i d'altres en contra. Ho resoldrem votant o no, senyora Sánchez-Camacho? I abans de votar parlarem tot el que calgui i cadascú defensarà la seva posició, però cadascú, no només vostès intentant imposar a la majoria una posició absolutament minoritària."

Mas ha reconegut que el procés és un "camí fins i tot personalment perillós", que ha dit notar en les seves "pròpies carns". Això després que els populars han instat de nou Mas a abandonar les seves aspiracions sobiranistes.

El president responia així a la sessió de control del Parlament a preguntes de la líder del PP Català, Alícia Sánchez-Camacho. Aquestes declaracions tenen lloc poques hores abans de l'arribada a Barcelona del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, per participar en un fòrum empresarial en què també intervindrà Artur Mas. Tots dos han de pronunciar discursos, però ho faran a hores diferents. No està prevista cap trobada entre ells.

D'altra banda, el president de la Generalitat ha reconegut que no hi ha negociacions formals de cara al nou sistema de finançament que totes les comunitats autònomes han de negociar aquest any.

En resposta a una pregunta del socialista Pere Navarro, Artur Mas ha replicat que si Catalunya es torna a posar al capdavant d'aquesta negociació hi haurà una nova campanya anticatalana. Per això, el president ha proposat que ara siguin líders espanyols els que ho negociïn.

Anar al contingut