Nicolas Bons, nascut i criat a França, va morir a la guerra de Síria.
Nicolas Bons, nascut i criat a França, va morir a la guerra de Síria.
París

França aprova mesures per aturar la fugida de joves jihadistes francesos a la guerra de Síria

Es calcula que uns 700 joves francesos han marxat per unir-se als rebels sirians

RedaccióActualitzat

França ha aprovat mesures per posar fi a la fugida de joves jihadistes francesos a la guerra de Síria. Es calcula que uns 700 joves francesos han marxat per unir-se als rebels sirians en el conflicte per lluitar contra Bashar al-Assad.

El ministre de l'Interior francès, Bernard Cazeneuve, ha anunciat mesures que van des de facilitar als pares ajuda per impedir als seus fills involucrar-se en activitats extremistes fins a controlar els llocs web que capten combatents jihadistes. La intenció és que el pla s'implanti a escala europea, ja que es calcula que hi ha 2.000 joves musulmans europeus que ja han fet el pas voluntàriament.

Un exemple del que vol evitar l'Elisi és el cas de Nicolas Bons. Es feia dir Abud Abd al-Rahman. Es va criar i va créixer a França, però va deixar casa seva per participar en la guerra civil de Síria, on va morir l'any passat.

Es tracta d'un fenomen cada vegada més estès i que s'ha convertit en un problema a França, el país amb més població musulmana d'Europa.

Busquen una identitat. no s'han acabat d'integrar. No són ni d'aquí ni d'allà, diu Alain Bauer, professor de Criminologia.

"La majoria van a lluitar perquè creuen que és una via de lluita per la llibertat i la fe, i contra un dictador. D'altres tenen crisis d'identitat. Es troben enmig de dues cultures", afegeix.

Mares, pares, germans dels joves radicalitzats expressen el mateix dolor i fa temps que demanen que es prenguin mesures. Dominique Bons, mare de jove radicalitzat, ha relatat: "Quan el meu fill es va convertir a l'islam, li va aportar coses bones. Però el que passa després és el que hem de denunciar. Hem de ser capaços de trobar qui hi ha al darrere d'això".

Internet és la via d'entrada. A través de pàgines, fòrums i vídeos de difícil accés, es capta combatents i es crida a la guerra santa. La xarxa és un camp d'entrenament virtual. I un clic permet passar ràpidament a l'acció. Per això, controlar els llocs web i els proveïdors d'aquests continguts és un dels principals punts del pla de xoc que impulsa el govern francès.

Cazeneuve explica els dos eixos del seu pla: "Aquest pla inclou mesures de repressió destinades a desmantellar les xarxes que estan posant el nostre país en situació de risc, però també inclou mesures preventives."

En aquest sentit, el govern vol brindar ajuda a les famílies que sospitin que un fill seu està sent captat, a banda de retirar passaports i fer una llista europea de potencials jihadistes.

França ja s'ha coordinat amb Àustria i Alemanya, i pròximament el Regne Unit s'afegirà a les converses. Tot per evitar que els joves musulmans europeus es converteixin en una amenaça.

Anar al contingut