Mesquita de Torroella de Montgrí.
Mesquita de Torroella de Montgrí.
Barcelona

A Catalunya augmenten les religions minoritàries tot i que el catolicisme manté el 84% dels centres de culte

L'Església catòlica segueix sent àmpliament majoritària amb el 84% dels centres però es pot confirmar que hi ha una creixent proliferació de centres destinats a 13 religions minoritàries

RedaccióActualitzat

En els últims 10 anys han crescut les religions minoritàries a Catalunya. En l'últim estudi presentat per la Generalitat, amb dades del 2013, es comptabilitza un total de 7.958 centres de culte arreu del territori català dedicats a 13 confessions diferents.

L'Església catòlica segueix sent àmpliament majoritària amb el 84% dels centres, però es pot confirmar que hi ha una creixent proliferació de centres destinats a religions minoritàries. El nombre de temples evangèlics, musulmans, jueus, budistes o hinduistes s'ha doblat i les esglésies dels cristians ortodoxos s'han multiplicat per 7, segons dades de la Direcció General d'Afers Religiosos de la Generalitat.

Els ortodoxos han passat de tenir 8 a 52 esglésies en 10 anys i se n'estan fent dues més, una a Barcelona i l'altra a Lleida.

També han augmentat, però amb menys mesura, les religions no monoteistes. El budisme, per exemple, ha passat de 28 a 66 temples. En aquest cas, els nous fidels són catalans autòctons de classe mitjana-alta, segons explica Jesús Vicens, professor del departament de Filosofia de la Universitat de Barcelona.

Els temples evangèlics han passat de ser 341, l'any 2004, a ser 657, l'any 2013 i això es deu majoritàriament a la presència de persones vingudes de països llatinoamericans on aquest culte està molt arrelat.

Les mesquites han passat de 139 a ser 231 i els sikhs, que tenien cinc centres, ara en tenen nou.

Els Testimonis de Jehovà són els únics que han reduït el nombre de temples d'oració en els últims 10 anys. La reducció del nombre de centres d'algunes confessions, com la dels Testimonis de Jehovà, és causada per la reestructuració per raons econòmiques, de seguretat o de salubritat. Segons la Generalitat, en els últims tres anys, les religions minoritàries han augmentat la creació de centres en poc més del 12%. Això visualitza que la tendència a la creació de nous centres de culte, com passa en altres sectors, també s'està frenant. En edicions anteriors dels mapes religiosos de Catalunya, l'increment havia superat àmpliament el 20%.

Pel que fa a la distribució geogràfica, les comarques que acumulen un nombre més gran de centres de culte són el Barcelonès amb 1.166, Osona amb 567 i el Vallès Occidental amb 383.

Les xifres sobre temples catòlics les faciliten els deu bisbats amb seu a Catalunya. Les religions minoritàries són estudiades per l'equip d'Investigacions en Sociologia de la Religió de la Universitat Autònoma de Barcelona, que realitza aquest projecte ininterrompudament des de 2001.

 

 

Anar al contingut