Barcelona

Diverses poblacions de Catalunya treuen al carrer les seves processons de Setmana Santa

Tradició i religió s'uneixen per treure al carrer les populars processons de Setmana Santa un any més.

RedaccióActualitzat

Amb la processó de Verges, dijous a la nit, arrenquen les processons de Setmana Santa a Catalunya. Aquest és el punt de partida de la gran quantitat de processons que diversos pobles i ciutats reviuran aquests dies.

Dijous Sant, més de 1.500 persones es van reunir a la plaça Major de Verges, a l'Alt Empordà, per gaudir de la interpretació que fan els veïns de la Dansa de la Mort, una de les processons més antigues i multitudinàries que es fan a Catalunya. Aquesta activitat religiosa atreu turistes de tot arreu i aconsegueix implicar-hi una bona part del municipi. La processó comença cap a les 12 de la nit als jardins de la rectoria i acaba ben passades les tres de la matinada.

La Dansa de la Mort de Verges és una representació amb un quadre únic d'esquelets dansant, herència de l'edat mitjana catalana i europea. Aquesta festivitat està declarada festa tradicional d'interès nacional. També es representa a Manresa, i hi ha constància d'altres danses de la mort, avui desaparegudes, a la Bisbal d'Empordà, Ripoll, Beget, Sant Feliu de Pallerols, les Planes d'Hostoles, Cadaqués, Perpinyà i Rupià.

Altres processons

Però avui ha estat el plat fort en processons en diverses poblacions de Catalunya. Per exemple, Sant Vicenç dels Horts n'ha celebrat, com cada any, una de les més antigues de Catalunya, que data de finals del segle XVI. Però, a la tradicional, se n'hi ha sumat, més recentment, una de les més noves, la del Dijous Sant, impulsada, fa només quinze anys, per col·lectius d'arrels andaluses. Té dos passos, amb més de cent portants, i el seu recorregut ha acabat passades les tres de la matinada, després de sis hores de processó, només interrompuda per les "saetas".

L'Hospitalet de Llobregat s'ha omplert de devots i s'hi han sentit molts cants populars en honor del Sant Crist i de la Mare de Déu. Ha estat durant la processó del Divendres Sant de la confraria Quinze Més Un, de l'Hospitalet de Llobregat. L'única que porta el qualificatiu de laica, ja que no està vinculada a cap parròquia, sinó a una associació de veïns d'origen andalús que, nostàlgics de les seves tradicions, la van crear l'any 1977. Tots dos passos han estat precedits per la centúria romana i els natzarens i encapçalats pel president de la confraria i l'alcaldessa de l'Hospitalet, la socialista Núria Marín. El president de la confraria, Manuel Romera, ha agraït que el temps els acompanyés, després que el 2011 i 2012 haguessin de suspendre la processó per la pluja. A més, s'ha mostrat molt content amb el suport de la gent i ha considerat que "alguna cosa s'està fent bé" quan l'afluència creix cada any.

Tarragona viurà aquesta nit un altre moment important de la Setmana Santa. En aquesta localitat, des de fa tres-cents anys, cada Divendres Sant els pescadors del Serrallo porten un pas del Sant Enterrament. La processó aplega en total 20 passos, 12 associacions i els Armats de la Sang. Molts dies d'assajos que culminen aquest vespre a les vuit quan comencin a desfilar pels carrers de Tarragona.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut