El carril bus-VAO a la C-58.
La Generalitat preveu obrir el carril Bus VAO de la C-58, entre Barcelona i Ripollet, les 24 hores del dia
Barcelona

Plàcida "operació sortida" de Setmana Santa amb un 3,28% més de cotxes que l'any passat

Prop de 400.000 vehicles han abandonat l'àrea metropolitana de Barcelona i han provocat retencions puntuals a l'AP-7 i a les carreteres d'accés als municipis costaners

RedaccióActualitzat

La xifra de sortida de cotxes de Barcelona d'aquest any és un 3,28 % superior a la de 2013, quan van abandonar la ciutat i la seva àrea metropolitana 382.945 vehicles, segons ha informat el Servei Català de Trànsit. Un 95% dels vehicles que havien de sortir de l'àrea metropolitana de Barcelona aquesta Setmana Santa ho han fet abans de les dotze del migdia de divendres. Amb l'èxode d'aquests 372.000 vehicles, d'un total de 390.000 que el Servei Català de Trànsit calcula que es desplaçaran, pràcticament es dóna per tancada una "operació sortida" que es pot qualificar de plàcida.

Com ha anat

Hi ha hagut circulació intensa i moments de congestió, principalment a l'autopista AP-7 i a les carreteres d'accés als municipis costaners, com Sitges o Castell-Platja d'Aro, però no s'han registrat retencions ni cues importants.

Les complicacions més destacades s'han detectat a l'AP-7 entre Santa Perpètua de Mogoda i la Roca del Vallès, on a les dotze del migdia de divendres s'acumulaven fins a vint quilòmetres de circulació amb retencions. Al peatge de la Roca, precisament, és on dijous hi va haver més complicacions; en aquest cas, perquè s'hi va incendiar un cotxe.

Sense deixar aquesta via, en sentit França cal destacar també els quatre quilòmetres de retencions de Maçanet de la Selva. En sentit sud, quatre quilòmetres i mig de congestió a Martorell en sentit Tarragona i al Papiol cap a Martorell

Més enllà de l'autopista del Mediterrani, altres vies amb retencions han estat la C-31 al pas per Viladecans i en sentit Castelldefels i la C-32, tant a l'altura de Sitges en direcció sud com al pas per Argentona en sentit nord. La carretera N-340 també ha concentrat uns cinc quilòmetres de retencions al Vendrell en sentit Tarragona, i s'ha hagut de tallar al trànsit en els dos sentits de la marxa a Vallirana a conseqüència d'un accident.

Es preveu que entre diumenge i dilluns tornaran a l'àrea metropolitana 600.000 vehicles, una tornada condicionada pel temps i que es pot avançar si plou.

El VAO, obert

Trànsit ha permès des de dijous la circulació de vehicles pel carril bus-Vao de la Meridiana en direcció nord per facilitar la sortida de vehicles de la capital catalana. Diumenge i Dilluns de Pasqua farà el mateix, però en sentit invers, per poder facilitar el retorn dels vehicles.

Aquest carril especial uneix per la C-58 els prop de 7 quilòmetres entre l'avinguda Meridiana de Barcelona i Ripollet, creada per fomentar el transport públic i per la qual només poden circular vehicles amb almenys dos ocupants.

Consells bàsics

El director general de Trànsit, Joan Josep Isern demana revisar les condicions tècniques del vehicle abans de fer cap desplaçament i no relaxar-se amb les mesures de seguretat: "Tenim certes alarmes: l'any 2013, a aquestes alçades de l'any havien mort, del conjunt de persones que havien tingut accidents mortals a les carreteres catalanes, només dues no portaven cinturó de seguretat. I aquest any ja han mort quatre persones que no portaven cinturó de seguretat. És un percentatge molt alt, i, per tant, el que demanem és això: la no relaxació.".

Les principals complicacions es poden produir, sobretot, a les autopistes que van cap a la costa i als eixos viaris que van cap a la muntanya.

Avions i trens

A l'aeroport de Barcelona, aquesta Setmana Santa hi ha més activitat que l'any passat. Un 11,5% més de vols. El dia fort serà el Dilluns de Pasqua, el dia de més operacions de tot l'any. Més de nou-centes, entre aterratges i enlairaments. L'aeroport Girona-Costa Brava tindrà 560 operacions, un 2,5% més que l'any passat.

La cap d'operacions de l'aeroport de Barcelona, Marga Loma, explica que les destinacions estrella d'aquest any són Mallorca, Eivissa, Sevilla, Roma, París, Amsterdam, Ginebra, Tel Aviv, Istanbul, Nova York i Rússia.

Pel que fa als trens, Renfe ha afegit 55.000 places a l'oferta habitual als trens AVE i de llarga distància. S'han reforçat les rutes cap a Andalusia i la Costa Daurada.

Anar al contingut