Madrid

L'independentisme a Catalunya és la primera opció, segons l'últim baròmetre del CIS

Un terç dels enquestats pel baròmetre autonòmic del CIS considera que Catalunya hauria de ser un estat independent. Gairebé un 30% dels entrevistats considera que Catalunya ha de ser una comunitat autònoma, un 21% aposta per l'estat federal i el 12% perquè sigui una regió d'Espanya.

RedaccióActualitzat
"Què hauria de ser Catalunya?" Un estat independent, segons un terç dels enquestats en el baròmetre autonòmic del CIS, que es va fer just després de la Diada de l'any passat, entre el setembre i l'octubre. Gairebé un 30% dels entrevistats considera que Catalunya ha de ser una comunitat autònoma, un 21% aposta per l'estat federal i el 12% perquè sigui una regió d'Espanya.

Els partidaris d'un estat que reconegui el dret a la independència són el 37%, mentre que en l'anterior enquesta, de fa tres anys, no arribaven al 24%. Aleshores, l'opció més votada va ser la d'un estat amb més autonomia, copsant gairebé un 30% dels vots. Ara, aquesta alternativa és recolzada per un 27,7% dels enquestats.

Sentiment nacional

Pel que fa al sentiment nacional, la majoria es considera igual d'espanyol que català, concretament un 34%. Gairebé el 30% se sent més català que espanyol; només català, prop del 22%; més espanyol que català, el 7%, i gairebé el 6%, únicament espanyol.

Un únic govern sense autonomies

El baròmetre es fa a totes les comunitats autònomes. En el cas de Madrid, destaca que prop del 37% dels enquestats voldrien un estat amb un únic govern i sense autonomies. De fet, pràcticament la meitat diuen que l'estat autonòmic ha sigut dolent per a Espanya, i consideren que ha comportat un gran augment de la despesa pública.

Mas, regular

L'enquesta, que és anterior a les últimes eleccions al Parlament, pregunta per l'actuació del president Artur Mas. Gairebé el 40% dels enquestats la qualifica de regular; el 28, de bona; gairebé el 20%, de dolenta; el 6,6, de molt dolenta, i el 4,5%, de molt bona.

Catalunya no és diferent...

Un altre tema analitzat és la corrupció política, que set de cada deu entrevistats consideren que està molt o força estesa. I en això, la majoria pensa que Catalunya no és diferent de la resta d'Espanya. El 67% diu que hi ha més o menys la mateixa corrupció. El 22% creu que n'hi ha menys i gairebé el 6%, que n'hi ha més.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut