Joan Boix i el seu germà Xesco van fer arribar aquí els grans clàssics del folk nord-americà
Joan Boix i el seu germà Xesco van fer arribar aquí els grans clàssics del folk nord-americà
Barcelona

Mor als 64 anys Joan Boix, un dels pioners del folk català

Joan Boix i el seu germà Xesco van fer arribar a Catalunya les lletres crítiques i poètiques dels grans clàssics del folk nord-americà. Entre els temes que van adaptar al català, "Escolta-ho en el vent" o "Puff, el drac màgic".

RedaccióActualitzat
Joan Boix, un dels pioners del folk català, membre fundador del Grup De Folk i Falsterbo 3 i germà de Xesco Boix, ha mort als 64 anys.

Joan Boix i el seu germà Xesco van fer arribar a Catalunya les lletres crítiques i poètiques dels grans clàssics del folk nord-americà, com Pete Seeger, Woody Guthrie o Bob Dylan. Van estudiar amb una beca als Estats Units i d'allà van importar cançons de folk i espirituals negres, que es van encarregar d'adaptar al català. Entre altres, hi havia temes tan populars com "Escolta-ho en el vent" i "El dia que el vaixell vindrà", de Bob Dylan; "Puff, el drac màgic" de Peter, Paul & Mary; "Tots junts vencerem", popularitzada per Pete Seeger i lligada al moviment pels drets civils als Estats Units, o "Kumbaià", que va arribar aquí en la veu del seu germà Xesco i que serviria per anomenar tot un moviment de xiruques, guitarres i foc de camp.

Joan Boix va firmar moltes adaptacions al costat de Ramon Casajoana i va fundar el Grup De Folk, però sobretot serà recordat per haver creat el trio Falsterbo 3, al costat d'Eduard Estivill i Amadeu Bernadet. De fet, el grup va agafar el nom d'un poble del sud de Suècia d'on provenia una noia amb qui festejava Boix.

Com el seu germà Xesco, tenia esquizofrènia i ja feia dècades que estava allunyat dels escenaris: no va reaparèixer a les tornades del Grup de Folk i Flasterbo, que li van dedicar el disc de retorn, l'any 1987.

El músic serà enterrat al Cementiri de Collserola.
Anar al contingut