Esports extrems

Felix Baumgartner culmina amb èxit un salt al buit des de 39.068 metres d'altura i trenca la barrera del so

Felix Baumgartner s'ha convertit en el primer home que trenca la barrera del so sense assistència mecànica. Ha saltat al buit des de 39.068 metres d'altura. L'enlairament ha durat dues hores i 36 minuts, moment en què l'austríac s'ha llançat i ha agafat velocitats de més de 1.100 quilòmetres per hora. En total, el salt ha durat 8 minuts i 58 segons.

RedaccióActualitzat
Felix Baumgartner s'ha convertit en el primer home a trencar la barrera del so sense assistència mecànica. L'austríac ha saltat al buit des de 39.068 metres d'altura. L'enlairament de la càpsula ha durat dues hores i 36 minuts, moment en què s'ha llançat i ha agafat velocitats de més de 1.100 quilòmetres per hora que li han permès trencar la barrera del so. En total, el salt ha durat 8 minuts i 58 segons.

Baugmartner, de 43 anys, també ha batut el rècord del salt més llarg amb paracaigudes i el rècord de pujar amb globus al punt més allunyat del planeta. El que no ha pogut aconseguir, però, és el rècord de velocitat en caiguda lliure, ja que l'aventurer ha obert el paracaigudes als 4 minuts i 19 segons i l'anterior rècord estava en 4 minuts i 36 segons.

Després d'una ascensió de dues hores i 35 minuts, el globus que el portava en aquesta aventura d'alt risc ha arribat a l'altura idònia, moment en què Baumgartner, a les 20.07, hora d'aquí, s'ha llançat al buit dins d'un vestit especial per a l'ocasió per protegir-lo de la baixa pressió i les baixes temperatures.

Dimarts s'havia aturat la missió per culpa del vent, però, aquest diumenge, les condicions eren les idònies. Tot preparat, lentament, el globus d'heli ha començat a pujar i ha arrossegat cap a l'espai la càpsula amb l'aventurer austríac. A dos quarts de sis de la tarda, hora catalana, s'ha posat el cronòmetre en marxa. Al davant, dues hores i quart d'ascensió i plors d'emoció de la seva mare i eufòria a la sala de control.

A les 20.07 s'ha obert la porta de la càpsula i Baumgartner s'ha preparat per al salt històric. Un punt lluminós en l'infinit que queia a una velocitat de vertigen fins a trencar la barrera del so. I, un cop aconseguit, ha començat la desacceleració. Després d'uns moments d'incertesa, perquè semblava que estava fora de control, s'ha reequilibrat i ha estat capaç d'enviar una salutació en ple salt. En total, l'austríac ha necessitat gairebé nou minuts per tocar terra ferma després d'un aterratge perfecte i ha desfermat l'eufòria de la seva família, present a la localitat de Roswell, a l'estat nord-americà de Nou Mèxic, lloc escollit per aterrar.

"Durant uns segons he pensat que perdria el sentit"

Després de convertir-se en el primer home que trenca la barrera del so en un salt de caiguda lliure, Felix Baumgartner ha reconegut que "durant uns segons he pensat que perdria el sentit". Baumgartner es referia als primers 40 segons de la caiguda, en què ha arribat a una velocitat de 1.173 quilòmetres per hora i ha notat una "gran violència" per la velocitat de descens.

En una entrevista en exclusiva a la televisió austríaca Servus, el saltador ha admès que la prova "ha estat més difícil del que esperàvem" ja que, "quan estàs sota pressió no sents l'aire". A pesar del moment crític, Baumgartner ha explicat que no ha volgut obrir un paracaigudes especial per estabilitzar el descens i que "des del punt de vista de la consciència, sempre he sabut el que passava". Sobre l'experiència de trencar la barrera del so, l'esportista ha declarat que "no he sentit el cop sònic, crec que passa per darrere d'un, estava massa ocupat mantenint el control".


NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut