Catalunya nit

Ucraïna suspèn el servei consular a homes en edat militar: "L'obligació és ser al front"

El govern de Zelenski retira els serveis consulars a aquest col·lectiu per forçar que hagin de tornar a territori ucraïnès, on podran ser reclutats més fàcilment

Enllaç a altres textos de l'autor

Vicent Mifsud

Periodista de la secció Internacional de Catalunya Ràdio, enviat especial a Ucraïna

Actualitzat

Ucraïna ha suspès els serveis consulars per a tots els homes en edat militar, de 18 a 60 anys. La mesura també afecta els joves que van arribar com a refugiats quan eren menors d'edat i han fet els 18 anys, per exemple, a Catalunya.

La restricció dels serveis consulars arriba setmanes després que s'aprovés la reforma de la llei de mobilització militar per aconseguir més efectius, per la necessitat de més soldats al front.


Qüestió de prioritats

"La principal prioritat és protegir el nostre territori de la destrucció", ha dit en un comunicat el ministre d'Afers Estrangers ucraïnès, Dmitro Kuleba. Segons Kuleba, els homes en edat militar que són fora del país en un moment en què s'està jugant la supervivència no poden reclamar els serveis d'aquest estat:

"Si algú es pensa que, mentre hi ha gent que lluita al front de guerra arriscant la seva vida pel seu país, algú altre pot estar a l'estranger però rebre serveis d'aquest país, així no és com funciona."

Kuleba també ha recordat l'obligació de tots els homes en edat militar de presentar-se a les oficines de reclutament, inclosos els que són a l'estranger.

Segons dades oficials d'Eurostat, uns 860.000 homes ucraïnesos majors d'edat viuen actualment a la Unió Europea.
 

"Pocs casos" a Barcelona

El consolat de Barcelona, com la resta de legacions diplomàtiques ucraïneses, ha deixat d'atendre ciutadans d'aquestes edats i de facilitar-los gestions aquest mateix dimarts.

Fonts d'aquesta legació asseguren que atenen pocs homes en edat militar i mantenen que no estan recopilant informació sobre aquest col·lectiu per traslladar-la a Kíiv.

Totes aquestes mesures arriben mentre l'exèrcit rus intenta avançar al front de Donetsk per conquerir la ciutat estratègica de Txàssiv Iar.

Per fer front a l'avanç rus, el Regne Unit ha anunciat una nova ajuda militar de 580 milions d'euros per a Ucraïna.

"Si quedar-me és il·legal, tornaré a Ucraïna"

El Danilo és un ciutadà ucraïnès que es troba en aquesta situació. Va arribar a Espanya fa 2 anys i ara veu com el seu escenari pot canviar amb aquest nou moviment de Kíiv.

Funeral d'un soldat ucraïnès mort, a la plaça de la Independència de Kíiv
La falta de soldats al front ha obligat el país a endurir les lleis de reclutament i a mantenir efectius a la primera línia més de tres anys (Oleksii Chumachenko / Europa Press)

El programa "Catalunya nit" de Catalunya Ràdio hi ha pogut parlar i, a preguntes de Manel Alías, ha assegurat que, des de la seva posició actual, no té prou informació. Diu que no pot imaginar "quanta gent necessiten ni amb quin objectiu" el govern de Zelensky ha fet aquest pas, però admet que acceptaria tornar si no té alternativa.

"Per ara, no he de fer res al consulat però, si la meva posició a Espanya com a ciutadà d'Ucraïna passa a ser il·legal, tornaré per no empitjorar la meva pròpia vida."

De moment, però, té clar que prefereix quedar-se: "Des d'aquí, a través de fundacions, puc ajudar el meu país millor que si estigués a Ucraïna."

ARXIVAT A:
Ucraïna
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut