La presidenta balear, Marga Prohens, en una sessió del Parlament al febrer
Els socialistes han acusat la presidenta del Parlament, Marga Prohens, de no tolerar que s'investigui una trama en què podria estar implicada

PP i Vox tanquen l'Oficina Anticorrupció de les Balears i prohibeixen les denúncies anònimes

Amb l'aprovació de la llei de transparència al Parlament, tots els expedients en curs passaran a estar custodiats pel Departament de Presidència del govern

Les Balears serà la primera comunitat autònoma que eliminarà l'Oficina Anticorrupció. Ho farà d'aquí sis mesos, gràcies a un acord de PP i Vox ratificat al Parlament balear aquest dimarts. A més, ja no es fiscalitzarà el patrimoni dels càrrecs públics, ja que una part de les seves declaracions de béns i d'activitats podran ser confidencials.

I és que la cambra ha aprovat la creació del registre de transparència i control del patrimoni i de les activitats dels càrrecs públics de les Balears, una iniciativa que comporta, a la pràctica, la liquidació de l'Oficina de Prevenció i Lluita contra la Corrupció creada el 2016 per iniciativa de Podem i amb el suport de Més i el Partit Socialista de les Illes Balears.

La nova llei suposarà la supressió del càrrec de director d'aquesta oficina, que fins ara era Tòfol Milan, que ha assistit a la sessió plenària de la cambra que ha sentenciat aquest organisme fiscalitzador. Milan ha negat "rotundament" que l'oficina hagi estat "un instrument polític."

El director de l'Oficina Anticorrupció ha negat que la institució es faci servir amb finalitats polítiques
El director de l'Oficina Anticorrupció ha negat que la institució es faci servir amb finalitats polítiques (EPTV)


Elimina el règim sancionador als càrrecs públics que falsegin la declaració de béns

A més d'eliminar aquesta oficina, la nova llei també contempla la confidencialitat de part de les declaracions de béns i activitats dels alts càrrecs públics i que no es puguin presentar denúncies anònimes en contra seva. També es carrega el règim sancionador per mentir en aquestes declaracions, segons han denunciat els socialistes, que asseguren que ofereix una "impunitat total" a qui falsegi la declaració de béns.

La nova entitat, que es crearà quan es publiqui al BOIB la norma aprovada, dependrà de la Conselleria de Presidència, que serà qui custodiarà els expedients que estan en tramitació.

També es crearà un Registre de Transparència, adscrit al Parlament i la mesa, que serà l'encarregat d'adoptar les mesures relacionades als recursos materials i humans necessaris per al bon funcionament de la cambra. Aquest registre tindrà caràcter reservat i controlarà tothom que hi accedeixi.

Minut de silenci al Parlament Balear, aquest febrer
Ja no es fiscalitzarà el patrimoni dels càrrecs públics balears, que serà parcialment confidencial (EPTV)

El Partit Socialista balear ha criticat que el govern es converteixi en jutge i part, ha acusat el PP d'actuar per "venjança" i la presidenta del govern, Marga Prohens, "de no suportar que s'investigui la trama de Campos, en la qual podria estar implicada ella i els familiars". També ha anunciat que estudia presentar un recurs davant el Tribunal Constitucional.

El Partit Popular ha assegurat que l'Oficina Anticorrupció actual era una "oficina socialista de persecució a l'oposició" i ha al·legat que els casos de corrupció que s'imputen al seu partit "són de fa molts anys". També ha assegurat, amb ironia, que l'oficina "no ha estat especialment brillant" en matèria de prevenció en casos com l'afer Koldo o la compra de mascaretes.

Per la seva banda, Més per Menorca havia demanat un informe al Consell Consultiu sobre el fet que el govern sigui ara qui custodiï els 200 expedients que hi ha actualment en mans de l'Oficina Anticorrupció, una petició que el ple ha rebutjat.

La diputada de Podem Cristina Gómez s'ha preguntat qui s'atrevirà ara a posar una denúncia i qui protegirà els denunciants que ho facin. I Maria Ramon, de MÉS, ha advertit del perill que suposa la corrupció per a la democràcia, i ha insistit que els partits haurien de ser "exemplars".

 

ARXIVAT A:
Illes Balears
Anar al contingut