Pas fronterer de Rafah, al sud de Palestina
Pas fronterer de Rafah, al sud de Palestina

Palestins que viuen a Catalunya denuncien que no poden acollir els seus familiars

Des del novembre, Espanya no ha autoritzat cap demanda d'asil de palestins i els seus familiars no poden fer res per treure'ls del territori

RedaccióActualitzat

Des que va començar la guerra a la Franja de Gaza, és molt difícil poder fugir de la zona. De fet, des del novembre, Espanya no ha autoritzat cap demanda d'asil. 

Els familiars que viuen a Catalunya no poden fer res per treure'ls d'allà i denuncien que el Ministeri d'Exteriors no els dona resposta. "Al principi sí que ens deien que no podien, però ara directament és que no contesten, està paralitzat", assegura Natàlia Abu-Sharar, presidenta de la comunitat palestina a Catalunya.

Segons Abu-Sharar, aquesta situació "genera molta angoixa". És el cas d'en Rabee, que vol portar la seva mare i les seves germanes ara desplaçades a la zona de Rafah després que casa seva quedés destruïda per la guerra:

"Espanya no està fent prou esforç per treure'ls. Actualment, a la franja de Gaza hi ha gent amb nacionalitat espanyola i no volen treure'ls"

"Tenim dades de països com Alemanya, Anglaterra, Irlanda que estan acollint palestins, sense que siguin palestins amb doble nacionalitat, però Espanya no n'està acollint cap", afegeix Abu-Sharar.

En aquest sentit, Ucraïna és sovint tema de conversa. Els volen el millor, però asseguren que no han rebut el mateix tracte de les administracions.
 

El restaurant d'en Mohammed, lloc de trobada

Molts palestins es reuneixen al restaurant El Paradís d'en Mohammed Albayed, a Barcelona. Com en Rabee, en Mohammed també té família a la Franja, on han mort més de 70 familiars. 

Ell té nacionalitat espanyola i vol portar la seva mare, que actualment està ferida, cap aquí:

"Fa quatre mesos que espero i ens diuen que quan sàpiguen alguna cosa ens ho diran. Això per mi vol dir que quan Israel doni l'ordre els faran sortir, sempre que la meva mare segueixi viva, igual que molts ferits com ella."

Molts palestins es reuneixen al restaurant El Paradís d'en Mohammed (3Cat)

A més, denuncien que els pocs palestins que aconsegueixen sortir de la Franja per la frontera amb Egipte ho fan de manera clandestina i pagant molts diners. "Estem parlant de 10.000 o 20.000 dòlars, una quantitat que és quasi impossible per a qualsevol persona", explica la presidenta de la comunitat palestina a Catalunya.

"Tots sabem que si tens diners, encara que el govern d'Egipte tanqui els ulls, tu a algun general d'allà li dones diners i passes", afegeix Albayed.
 

34.049 palestins morts i 76.901 ferits

Precisament aquest dissabte, el Ministeri de Sanitat de Gaza, controlat per Hamas, ha fet públic que 34.049 palestins han mort i 76.901 més n'han resultat ferits arran de l'ofensiva militar llançada per Israel en represàlia als atemptats de Hamas del 7 d'octubre, que es van saldar amb 1.200 israelians morts i 240 ostatges.

Malgrat les peticions internacionals d'un alto el foc, el govern de Benjamin Netanyahu no contempla parar les operacions i planteja fins i tot un assalt a gran escala sobre la localitat de Rafah, situada al sud de Gaza i llar de més d'un milió de palestins.

 

ARXIVAT A:
Pròxim Orient GazaGuerra a Gaza
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut