La família protagonista de la pel·lícula en un dels seus camps de cultiu
Imatge de la pel·lícula "Alcarràs"
Catalunya al dia

No més finals com el d'"Alcarràs": pla per fer compatibles plaques solars i fruiters

Un projecte pioner de l'IRTA demostra que panells fotovoltaics i arbres poden conviure en una mateixa finca i que, a més, les plaques poden afavorir la producció de fruita

Enllaç a altres textos de l'autor

Pere Joan Álvarez

Periodista de Catalunya Ràdio a la demarcació de Lleida

@PereJoanAlvarez
Actualitzat

Si les primeres dades d'aquest pla pilot de l'IRTA es confirmen, drames com el protagonitzat pel Quimet Solé a la pel·lícula "Alcarràs" no haurien de repetir-se.

A la cinta de Carla Simón s'explica la història d'una família de pagesos que veu com les màquines entren a les finques que han treballat durant 80 anys per arrencar els presseguers i instal·lar plaques solars en lloc seu. Doncs bé, els primers resultats d'aquest projecte pioner revelen que no només es poden posar panells fotovoltaics enmig dels camps de fruiters, sinó que això pot beneficiar els arbres.

El pla pilot s'ha presentat avui al Departament d'Acció Climàtica (Anna Berga/ACN)

És el que han pogut comprovar els tècnics de l'IRTA, l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries, en una finca de mitja hectàrea de pomeres a Mollerussa, al Pla d'Urgell. Les plaques s'han col·locat fins a cinc metres i mig per sobre dels arbres, una ubicació que genera un microclima que els afavoreix, amb ombres i una humitat del sòl òptimes per a la producció de fruita, com explica Luis Asín, del programa de fructicultura de l'IRTA:

"A l'estiu fa molta calor i l'arbre pateix un estrès que el fa estar al límit de la seva eficiència productiva, de manera que reduir la temperatura generant un microclima fa que les condicions siguin més favorables."

Luis Asín explica que el projecte pilot durarà cinc anys i que en aquest període es compararà què beneficia més els fruiters: si les plaques solars d'aquest pla experimental o les malles antipedra que ja hi ha instal·lades en altres finques i que també proporcionen una mica d'ombra.

Els primers resultats confirmats, però, no es tindran fins al final d'aquesta campanya de fruita, que serà la primera dels cinc anys de prova:

"La creació d'aquest microclima que generen els panells solars i que semblen favorables als fruiters és una primera impressió, una hipòtesi de treball que caldrà confirmar."

L'IRTA creu que les plaques poden crear un microclima favorable als fruiters (Anna Berga/ACN)

Aposta per les renovables

A banda de demostrar que plaques i arbres són compatibles, la iniciativa també és una aposta del govern per impulsar les energies renovables. De fet, el projecte de Mollerussa es finança a través dels fons obtinguts per l'impost de carburants dels vehicles.

La directora general d'Agricultura i Ramaderia, Elisenda Guillaumes, parla de "facilitar que els agricultors que ho vulguin puguin tenir una altra font d'ingressos" apostant per l'energia neta sense renunciar a la producció de fruita.

Una postura compartida per la directora general de Canvi Climàtic, Mireia Boya, que també ha visitat la finca on s'ha posat en marxa la prova pilot.

El projecte pilot compta amb un pressupost de més de 800.000 euros.

ARXIVAT A:
EnergiaAgricultura
Anar al contingut