Un jove emmascarat participa en l'ocupació d'un edifici de la prestigiosa universitat Science Po de París
Els estudiants de Science Po denuncien que Israel està duent a terme un "genocidi" a la Franja de Gaza

Les protestes universitàries propalestines arriben a Europa i generen tensions a París

Malgrat que a França les manifestacions propalestines estan prohibides, uns 200 estudiants de Sciences Po ocupen els edificis de la universitat

Les protestes estudiantils en suport a Palestina, que els últims dies han sacsejat les principals universitats nord-americanes, ja han arribat a Europa. Aquest divendres prop de 200 estudiants han ocupat edificis i han bloquejat els accessos la prestigiosa Universitat de Ciències Polítiques Sciences Po, a París.

Els manifestants exigeixen que els responsables de la universitat condemnin les operacions militars d'Israel a Gaza, que qualifiquen de "genocidi".

Dimecres passat la policia ja va desallotjar una acampada en un altre edifici de la mateixa universitat. A França, les manifestacions propalestines estan prohibides.

"Volem una investigació per acabar amb els acords amb les universitats israelianes i les empreses que estan donant suport de forma material o ideològica al genocidi a Gaza", ha explicat a l'agència EFE una estudiant de Sciences Po.

Per ara, la direcció del centre ja ha avisat que no posarà fi a la col·laboració amb universitats d'Israel.

Membres de grups proisraelians han irromput durant la manifestació en suport del poble palestí a París.
Membres de grups proisraelians han irromput durant la manifestació en suport del poble palestí a París (EFE/Teresa Suárez)

A primera hora de la tarda han aparegut una cinquantena de manifestants a favor d'Israel, alguns embolicats amb banderes israelianes o franceses. La policia ha intervingut per separar-los de la manifestació propalestina.  

Suport d'una candidata a l'Eurocambra

L'activista francopalestina Rima Hassan, candidata a les eleccions europees del partit La França Insubmisa, ha donat suport als estudiants en vaga, que al seu torn l'han aplaudit en arribar a la manifestació:


Durant la concentració s'han sentit crits com "Israel assassí, Sciences Po còmplice" i cartells denunciant el "genocidi" que consideren que s'està duent a terme des de Tel-Aviv.

LFI és dels pocs partits que no ha criticat l'ús d'aquest terme per parlar de l'operació militar capitanejada pel primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu.

La qüestió palestina és molt espinosa a França i encén el debat públic. A més de prohibir-se les manifestacions que defensen la seva causa, hi ha persones acusades d'apologia del terrorisme per les seves simpaties amb Palestina.

Sense anar més lluny, tant Rima Hassan com una altra diputada de LFI, Mathilde Panot, ho estan. En el cas d'aquesta última, per un comunicat del seu grup parlamentari on descrivien els atacs de Hamas del 7 d'octubre com "una ofensiva de les forces palestines".


Les protestes travessen l'Atlàntic

Les mobilitzacions propalestines a París són un eco del que ha tingut lloc els últims dies a moltes universitats dels Estats Units. L'última a afegir-s'hi ha estat la de Califòrnia. Però ara, al principal motiu de les protestes --demanar un alto el foc a Gaza i revisar els vincles amb Israel-- se n'hi ha afegit un de nou: la indignació per les intervencions policials.


Des que va començar aquesta onada propalestina, s'han detingut unes 500 persones entre estudiants i professors. Únicament la Universitat Colúmbia suma més de 100 arrestats al seu campus de Nova York. Les imatges de la resposta policial s'han escampat com la pólvora i han generat noves mobilitzacions.

Com gestionar-les s'ha convertit en un maldecap per a les universitats, que han de mantenir la seguretat als campus i, al mateix temps, garantir el dret a la protesta i la llibertat d'expressió.

 

ARXIVAT A:
IsraelFrançaGuerra a Gaza
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut