Una plaga de barquetes de Sant Pere envaeix les platges de Gavà (3Cat)

Les platges de Gavà, envaïdes de barquetes de Sant Pere, uns pòlips semblants a les meduses

En els últims dies també han arribat plagues de velelles i meduses a les platges del Maresme, a Tarragona i a la Costa Brava

RedaccióActualitzat

Les platges de Gavà han despertat aquest dijous envaïdes per una plaga barquetes de Sant Pere, un tipus de pòlip molt semblant a les meduses, d'un blau intens. El seu nom científic és "velelles" i són força habituals al litoral català, tot que estan arribant abans del previst per les altes temperatures de l'aigua.

Sovint es confonen amb les meduses, tot i que no ho són. Les barquetes de Sant Pere que han arribat a la costa són colònies de pòlips d'uns 7 cm de diàmetre que suren a la superfície i que, igual que les meduses, són espècies urticants.

Les velelles, que tenen una membrana en forma de vela que és la que els permet nedar, viatgen en forma de colònia flotant a mar obert, però quan arriben a la costa és per morir.

Els experts recomanen que, tot i que les veiem mortes a la sorra, és millor evitar el contacte directe amb la pell --no tocar-les ni trepitjar-les--perquè les seves cèl·lules urticants poden continuar alliberant verí mentre es descomponen. Un verí que és molt molest, sobretot, si entra en contacte amb mucoses o amb ferides obertes.

Els experts recomanen no tocar-les ni trepitjar-les encara que estiguin mortes, perquè poden continuar alliberant verí mentre es descomposen (3Cat)


Els experts també aconsellen que siguin reiterades de les platges al més aviat possible, ara que comença l'època de bany.  De barquetes de Sant Pere i de meduses, aquests dies, també se n'han vist al Maresme, a Tarragona i a la Costa Brava, com a les platges de Blanes, Begur, Roses o l'Escala.

 

ARXIVAT A:
Medi ambient
Anar al contingut