La policia de Berlín interromp i suspèn un congrés propalestí

Els agents han tallat l'electricitat de la sala mentre parlava per videoconferència un dels ponents, a qui no se li havia permès l'entrada a Alemanya

La policia de Berlín ha suspès un congrés propalestí de tres dies en què havien d'intervenir polítics de diversos països, com l'exministra de Podem Irene Montero i l'exministre d'Economia grec Yanis Varoufakis.

El Congrés de Palestina s'havia de celebrar durant tres dies, fins diumenge, en una sala d'actes del sud de Berlín. Amb diverses xerrades i tallers, es volia denunciar el suport d'Alemanya a Israel des que va començar la guerra a la Franja de Gaza. 

Les autoritats berlineses havien desplegat un operatiu amb 2.500 agents antidisturbis i policies de paisà amb instruccions d'intervenir davant el primer senyal que es podria cometre un delicte de caràcter antisemita. 

Un manifest signat per membres de tots els partits parlamentaris, tret de la ultradreta, havia criticat el congrés (3Cat)

El congrés de Palestina ha començat amb dues hores de retard després d'un llarg estira-i-arronsa entre organitzadors i policia. La policia alemanya ha decidit tancar el congrés durant la intervenció per videoconferència d'un dels ponents, a qui no s'havia permès l'entrada a Alemanya. Es tracta del cirurgià britanicopalestí Ghassan Abu Sitta, que havia denunciat com a genocidi l'actuació israeliana a Gaza.

La policia ha justificat la suspensió del congrés perquè "hi ha risc que es torni a donar pas a un ponent que en el passat ja s'havia manifestat en públic enaltint la violència i amb declaracions antisemites".

Una portaveu de la policia ha confirmat que s'ha tallat l'electricitat de la sala per evitar que es pogués seguir la videoconferència. Després s'ha fet sortir tots els participants.

L'esdeveniment havia creat una gran polèmica a tot el país, on la majoria d'activitats propalestines reben crítiques per antisemitisme.

Un manifest signat per membres de tots els partits amb representació parlamentària, tret de la ultradreta, havia criticat el congrés. Segons el text, Berlín no pot convertir-se en un centre d'enaltiment del terror, en referència als atemptats de Hamàs del 7 d'octubre.

Diverses organitzacions jueves com el Consell Central dels Jueus d'Alemanya havien demanat que es prohibís l'entrada a Alemanya als ponents estrangers i l'alcalde de Berlín, Kai Wegner, havia afirmat que li resultava "insuportable" que la seva ciutat acollís el congrés. 

Molts assistents al congrés propalestí suspès han acampat a l'exterior del centre de congressos (3Cat)

Els organitzadors del congrés han qualificat d'antidemocràtica la prohibició de les ponències i han dit que avui "la democràcia ha mort a Alemanya".

La immensa majoria d'assistents s'han quedat a les portes del centre de congressos, cridant consignes en contra de la política alemanya de suport a Israel i de col·laboració en un genocidi a Gaza. 

L'activista propalestí Wieland Hoban denuncia que "si Alemanya veritablement hagués après una lliçó moral de l'Holocaust" no voldrien que es repetís mai més i els alemanys haurien hagut d'evitar i condemnar el genocidi dels palestins. 

Yanis Varoufakis ha dit que el comportament de la policia demostra que "el feixisme està molt viu a Alemanya"

 

ARXIVAT A:
IsraelAlemanyaPalestinaGuerra a Gaza
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut