El ministre de Justícia espanyol Félix Bolaño (ACN/Miquel Vera)

El govern espanyol recorre al Constitucional la ILP per votar la independència al Parlament

El govern català acusa La Moncloa de "sobreactuar contra l'independentisme per interessos electorals"

Redacció/AgènciesActualitzat

El govern espanyol recorre al Tribunal Constitucional (TC) la iniciativa legislativa popular (ILP) impulsada per Solidaritat Catalana perquè la cambra catalana voti una declaració unilateral d'independència (DUI), i que la mesa del Parlament va admetre a tràmit al febrer.

La decisió de La Moncloa ha estat ratificada aquest dimarts al Consell de Ministres i això atura tot el procés. El ministre de Justícia, Félix Bolaños, ha dit a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres que aquesta decisió paralitza "de manera immediata" la tramitació de la iniciativa, ja que és el govern espanyol qui presenta el recurs d'inconstitucionalitat.

"Aquest recurs protegeix precisament la Constitució, el nostre marc de confiança i convivència. Protegeix les institucions de Catalunya, el mateix Estatut i el seu autogovern, que estan regulats amb normes que aquesta proposició de llei també faria caure. I protegeix el diàleg, els acords, que siguem capaços d'entendre'ns."

La Moncloa ha aturat el tràmit de la ILP en el seu primer estadi. Després que la mesa l'hagués admès a tràmit, la comissió de control hauria de comprovar tota la documentació i designar les persones que es poden encarregar de recollir les firmes.

El grup parlamentari PSC-Units al Parlament ja va presentar el seu propi recurs al Constitucional contra la tramitació d'aquesta iniciativa, quan la mesa del Parlament la va admetre a tràmit el 20 de febrer. Es va aprovar amb els vots de Junts i la CUP, l'abstenció d'ERC i el vot en contra del PSC, malgrat l'informe consultiu en contra d'un lletrat.

Patrícia Plaja, portaveu del govern (ACN/Gerard Artigas)

El govern diu que La Moncloa actua per "interessos electorals"

El govern ha criticat la decisió de La Moncloa. Durant la roda de premsa d'aquest dimarts a Palau, posterior al Consell Executiu, la portaveu, Patrícia Plaja, ha assegurat que el govern espanyol actua per "interessos electorals", a les portes de la campanya del 12M.

Plaja ha advertit que "recórrer al Constitucional per intentar coartar i limitar el debat parlamentari, ni ha sigut ni serà mai una bona solució"."Sembla que el govern espanyol no hagi après gaire, o res", ha afegit Plaja.

"L'única explicació és que ja estan pensant en la campanya del 12M i que necessiten sobreactuar contra l'independentisme per interessos electorals."

De fet, quan la mesa va admetre a tràmit la ILP, des del govern espanyol asseguraven que no ho veien com un desafiament, al·legant que "al Parlament hi ha posicions maximalistes que després no tenen traducció". Una posició que es demostrava pel fet que Junts i el PSOE continuaven la negociació sobre la llei d'amnistia.

Aquest dilluns, la portaveu del PSOE, Esther Peña, ha reconegut que la iniciativa no els va agradar.

Illa: "Recórrer és una obligació del govern espanyol"

Des de Londres, el líder del PSC, Salvador Illa, ha dit que és "una obligació del govern espanyol interposar aquest recurs".

"Una ILP que vol declarar la independència és il·legal."

En aquest sentit, l'article 161.2 de la Constitució estableix que el govern espanyol "podrà impugnar davant el Tribunal Constitucional les disposicions i resolucions adoptades pels òrgans de les comunitats autònomes".

Illa ha recordat el recurs d'empara al TC que el seu grup parlamentari ja va presentar per la mateixa qüestió la setmana passada. I ha afegit que el seu partit ho ha fet i ho continuarà fent amb les accions al Parlament que "vulneren la legalitat", ha conclòs.

ARXIVAT A:
IndependènciaTribunal Constitucional Parlament de CatalunyaGovern espanyol
Anar al contingut