La reunió del Consell de Seguretat de les Nacions Unides busca una sortida no militar a l'escalada bèl·lica al Pròxim Orient (Reuters/Eduardo Munoz)

Israel defensa el dret a les represàlies davant l'ONU, que crida a rebaixar la tensió

Israel demana que l'ONU apliqui "totes les sancions possibles" contra l'Iran i es reserva el dret d'actuar en represàlia per "l'atac massiu"

Actualitzat

El Consell de Seguretat de l'ONU s'ha reunit d'urgència aquesta nit passada a Nova York per tractar la situació a l'Orient Mitjà després de l'atac amb drons i míssils de l'Iran contra Israel. De la reunió n'ha sortit una crida a evitar l'escalada al Pròxim Orient, a la qual s'ha afegit fins i tot l'Iran, malgrat que ha advertit que respondrà si els Estats Units abanderen una extensió del conflicte.

El primer que ha intervingut ha estat el secretari general de l'ONU, António Guterres, que ha recordat que la llei internacional prohibeix "les accions de represàlia que incloguin l'ús de la força".

Un missatge que sembla dirigit especialment a Israel, que ha dit aquest diumenge que es reserva el dret de resposta davant l'atac de dissabte. Però que també serveix per restar justificació als arguments de l'Iran que van assegurar que l'atac era una resposta al bombardeig del seu consolat a Damasc.

Robert Wood, representant dels Estats Units davant l'ONU, ha dit que el Consell de Seguretat té l'obligació de no deixar sense resposta l'acció militar de l'Iran. Demana que l'ONU formuli una condemna inequívoca i que demani a l'Iran i als seus socis que cessin tots els atacs contra Israel.

Wood assegura que els Estats Units consideraran responsable l'Iran o qualsevol dels seus socis si hi cap nou atac contra Israel o contra interessos nord-americans.

El representant d'Israel mostra imatges de l'atac amb drons durant la sessió del Consell de Seguretat de l'ONU (Reuters/Eduardo Munoz)

Israel: "Ni Israel ni el món es poden quedar de braços plegats"

En el seu torn de paraula, el representant d'Israel ha demanat que l'ONU apliqui "totes les sancions possibles" contra l'Iran per l'atac amb drons i míssils balístics al seu país.

"El Consell ha d'actuar sancionant l'Iran abans que sigui massa tard", ha dit Gilad Erdan, ambaixador israelià davant l'ONU. I ha afegit que el seu país es reserva el dret a prendre represàlies, malgrat les crides del secretari general de l'ONU i de la majoria de països a una desescalada de la tensió.

"Després d'aquest atac massiu contra Israel, ni el món sencer ni encara menys Israel poden quedar-se de braços plegats. Hem de defensar el nostre futur", ha proclamat Erdan.


Iran: "No teníem cap altra sortida"

La representació iraniana a l'ONU ha defensat davant el Consell de Seguretat el seu dret a l'autodefensa per justificar l'atac de dissabte a Israel. Segons ha dit, l'Iran no tenia "cap altra sortida".

L'ambaixador iranià davant l'ONU, Amir Saeed Iravani (Reuters/Eduardo Munoz)

El representant, Amir Saeed Iravani ha assegurat que el seu país "no té intenció d'entrar en conflicte amb els Estats Units a la regió", i diu que han demostrat el "compromís amb la pau, a més de contenció". Tot i això, ha advertit els Estats Units que respondran en proporció si Washington inicia qualsevol moviment militar contra l'Iran.

"El Consell de Seguretat no ha complert amb el deure de mantenir la pau i la seguretat internacional, i en aquestes condicions la República Islàmica de l'Iran no ha tingut cap més sortida que exercir el nostre dret a l'autodefensa", ha afegit en relació amb el bombardeig del consolat iranià a Damasc.
 

Evitar una escalada de la tensió a la zona

La reunió del Consell de Seguretat de l'ONU ha començat quan ja se sabia que el gabinet de guerra d'Israel ha acabat sense acord sobre una reacció immediata a l'atac de Teheran contra el seu territori. Una majoria de membres del gabinet de Netanyahu estan d'acord que cal actuar contra l'Iran, però hi ha divisions sobre quin ha de ser el moment i l'abast adequats.

Els Estats Units i els països de la Unió Europea van condemnar de manera unànime i immediata l'atac, igual que l'OTAN. Israel va rebre el suport "sense fissures" del president nord-americà, però Washington no s'afegirà a cap represàlia militar d'Israel contra l'Iran.

El secretari General de l'ONU, António Guterres, ha demanat a totes les parts "exercir la màxima moderació" i evitar qualsevol acció que pugui portar "a enfrontaments militars de gran envergadura i en diversos fronts" al Pròxim Orient.

L'emirat de Qatar, que participa des de fa setmanes en les converses entre Israel i Hamas per arribar a un alto el foc a Gaza ha mostratn una "profunda preocupació" pels fets, i Egipte i l'Aràbia Saudita demanen "moderació" a totes dues parts per evitar una expansió regional del conflicte.

I davant una postura homogènia dels països occidentals condemnant l'acció de l'Iran, hi ha el matís de Rússia. Després d'afegir-se a la crida a la calma, l'ambaixador rus ha denunciat "la hipocresia i doble vara de mesurar [del Consell de Seguretat]" pel fet que l'atac contra Israel hagi motivat una reunió urgent un diumenge, però no passés el mateix quan Rússia va demanar una sessió similar després del bombardeig d'Israel contra el consolat de Damasc.
 

El moment de la diplomàcia internacional

La seu de l'ONU és l'escenari diplomàtic on s'ha traslladat durant unes hores el conflicte internacional obert dissabte amb l'atac iranià. Tant Israel com l'Iran han invocat la carta fundacional de les Nacions Unides per buscar justificacions a les seves posicions.

Gilad Erdan, ambaixador israelià davant l'ONU, ha dit que l'atac massiu amb drons contra el seu país és "una clara violació" de la carta de les Nacions Unides, i que també atempta contra dues resolucions del Consell de Seguretat, la 2301 i la 1707.

Per la seva banda, els representants iranians van justificar dissabte l'atac a Israel en aplicació de l'article 51 de la carta, que recull els casos en què un país pot obrir un conflicte amb un altre invocant "la legítima defensa" pel bombardeig al seu consolat de Damasc, en què van morir membres de la Guàrdia Revolucionària.

Macron confirma la intervenció francesa i acusa l'Iran de "desproporció"

El president francès, Emmanuel Macron, ha acusat l'Iran d'haver dut a terme un "atac desproporcionat" contra Israel. "Per primer cop, l'Iran ha decidit enviar míssils des del seu territori a Israel. És perillós, han decidit fer un cop inèdit. Hem d'estar al costat d'Israel, però demanar proporcionalitat en la resposta", ha assegurat en una entrevista al canal BFMTV. 

Macron ha confirmat que França va participar en l'operatiu per reprimir l'atac. Ha explicat que avions francesos es van enlairar dissabte a la nit d'una base a Jordània, a petició d'aquest país, i van "interceptar" diferents projectils. El dirigent francès ha indicat que van actuar en coordinació amb els Estats Units i el Regne Unit i per la violació de l'espai aeri jordà. 

ARXIVAT A:
IranIsraelONUGuerra a Gaza
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut