El papir que conté les indicacions de la tomba de Plató (Consiglio Nazionale delle Ricerche/EFE)

Descobreixen el lloc exacte de la tomba de Plató en uns papirs carbonitzats d'Herculà

Un equip d'investigadors ha revelat la ubicació de la tomba del filòsof grec gràcies a la lectura de més de 1.000 paraules noves desxifrades amb intel·ligència artificial

RedaccióActualitzat

L'estudi amb intel·ligència artificial dels papirs carbonitzats trobats a Herculà durant les excavacions d'entre el 1750 i el 1762 ha permès descobrir la ubicació exacta de la tomba del filòsof grec Plató.

La sepultura de l'erudit es troba al jardí reservat per a ell i que porta el seu nom a l'Acadèmia d'Atenes, dins d'un espai privat dedicat a la seva escola, als estudis platònics, prop del Museion consagrat a les Muses. Fins ara, només se sabia que havia estat enterrat allà, a l'Acadèmia de Filodem de Gàdara, destruïda l'any 86 aC, però no el lloc exacte.

Gràcies a les innovacions tecnològiques, s'ha pogut desxifrar el 30% --unes 1.000 paraules-- dels enigmàtics papirs carbonitzats d'Herculà, que contenen la història de l'Acadèmia de Filodem de Gàdara, un text fonamental de l'escola platònica.

Aquests papirs es van trobar el 1750 a la ciutat situada prop de Pompeia, també enterrada sota les cendres després de l'erupció del Vesuvi, l'any 79 dC.

La intel·ligència artificial ha estat clau per ajudar a desxifrar els papirs (Consiglio Nazionale delle Ricerche/EFE)

Uns resultats sorprenents

L'estudi l'ha presentat Graziano Ranocchia, un papiròleg de la Universitat de Pisa que treballa conjuntament amb el Consell Nacional d'Investigació Italiana a la Biblioteca Nacional de Nàpols i forma part del projecte d'investigació "Escoles gregues".

Ranocchia ha celebrat en roda de premsa que es tracta "d'un enorme salt qualitatiu", encara que l'estudi es trobi en fases inicials, i que l'impacte real del nivell de coneixement "es veurà en els pròxims anys".

De fet, alguns dels episodis de Plató s'han hagut de reinterpretar amb aquestes noves informacions. L'episodi de l'última nit del filòsof grec s'ha revisat completament, ja que "el diàleg entre els personatges ara és diferent".

"En comparació amb edicions anteriors, ara tenim un text radicalment modificat, que implica una sèrie de fets nous i concrets sobre diversos filòsofs i acadèmics", ha explicat Rannocchia

Aquests descobriments han estat possibles gràcies a sistemes d'última generació, com raigs X, tomografies o imatges infraroges, que serveixen per desxifrar els papirs carbonitzats sense manipular-los i minimitzant el risc de destruir-los.

El projecte d'investigació "Escoles gregues" es va engegar fa tres anys i durarà fins al 2026, i ja ha presentat els primers resultats positius: més de 1.000 paraules noves, o reinterpretades, en comparació amb els darrers estudis, datats el 1991.

 

ARXIVAT A:
LiteraturaIntel·ligència artificial
Anar al contingut