El president dels Estats Units, Joe Biden, parla després d'aprovar milers de milions de dòlars en una nova ajuda a Ucraïna per defensar-se de R…
El president dels Estats Units, Joe Biden, parla després d'aprovar milers de milions de dòlars en una nova ajuda a Ucraïna per defensar-se de Rússia

"Crits d'alegria a les trinxeres": els EUA començaran a enviar armament a Ucraïna de nou

Joe Biden va firmar la llei pel llargament reclamat paquet d'ajudes i enviarà nou armament al front ucraïnès "en qüestió d'hores"

RedaccióActualitzat

El president dels EUA, Joe Biden, parlava dels "crits d'alegria a les trinxeres del front ucraïnès de l'est" que es van sentir mentre la Cambra de Representants votava l'aprovació d'un nou i llargament reclamat paquet d'ajuda militar a Ucraïna.

"Urgència" era un dels conceptes més repetits. El front ucraïnès estava molt necessitat davant els atacs revifats de l'exèrcit rus, i el president del país, Volodímir Zelenski, ho repetia, pràcticament ho implorava, en pràcticament totes les seves compareixences públiques. 

Segons Zelenski, les forces russes superen les ucraïneses amb 10 vegades més intensitat en foc d'artilleria i la situació és precària, especialment davant un estiu en què Rússia podria tornar a l'ofensiva. 

El paquet aprovat no respondrà a totes les necessitats plantejades, per exemple no inclou els imprescindibles F-16 que sí que enviarà Europa, però cobreix les deficiències principals de l'exèrcit ucraïnès.

Militars ucraïnesos disparen un sistema de llançament múltiple de coets cap a les tropes russes prop d'una línia del front, a la regió de Donetsk
Militars ucraïnesos disparen un sistema de llançament múltiple de coets cap a les tropes russes a prop d'una línia del front, a la regió de Donetsk (Reuters)

Per una banda, munició i material d'atac per apuntalar el front i deixar de perdre territori: quatre milions de projectils de 155 mil·límetres, a banda de drons, antitancs, vehicles blindats i de transport de tropes, i embarcacions d'assalt.

En segon lloc, artilleria de llarg abast per atacar darrere les línies enemigues, inclosos míssils de precisió guiats.

Per últim, defenses per protegir el cel, tot i que no s'hi inclou el sistema antimíssils estrella, el Patriot. La falta de sistemes aeris ha permès als caces russos entrar 100 quilòmetres endins de territori ucraïnès per bombardejar civils a les ciutats, plantes energètiques i fàbriques d'armes. 

Un cop firmada la llei, era qüestió "de poques hores" que el material s'enviés a Ucraïna. Entre d'altres, "munició per a les defenses antiaèries, per a l'artilleria, per a sistemes de coets i per a vehicles armats", explicava Biden.

En conjunt, material d'ajuda militar per a Ucraïna que suma un total de 61.000 milions de dòlars (uns 56.000 milions d'euros).

El paquet d'ajuda que ha ratificat el Senat durant la matinada de dimecres també inclou ajuda militar per a Taiwan i Israel, així com 9.000 milions de dòlars per a ajuda humanitària a tot el món --1.000 milions per a Gaza--, cosa que fa pujar el total del paquet aprovat fins als 89.000 milions de dòlars. 


La implicació europea, amb matisos

A Europa, la implicació amb el front ucraïnès no es mostra tan contundent. Des de Berlín, on es van trobar el primer ministre britànic, Rishi Sunak, i el canceller alemany, Olaf Scholz, els líders d'Alemanya i el Regne Unit asseguren que cal seguir ajudant Kíiv durant el temps que faci falta, però discrepen sobre el com.

"Junts, continuarem donant suport incondicional als nostres amics ucraïnesos, com vau dir (a Scholz) durant el temps que calgui", va dir Sunak.

Alemanya ha encapçalat les crides perquè els membres de l'aliança militar de l'OTAN i més enllà augmentin els lliuraments de sistemes de defensa aèria, que el president Volodímir Zelenski diu que són desesperadament necessaris per protegir Ucraïna dels bombardejos russos.

Però preguntat sobre el fet que Alemanya rebutgi lliurar míssils de creuer Taurus a Kíiv, Scholz va defensar la seva decisió, dient que cap altre país havia lliurat tants sistemes de defensa d'armes com Alemanya, però que sobre els sistemes Taurus no canviaria d'idea, mentre instava la resta de països a facilitar sistemes Patriot.
 

 

ARXIVAT A:
Ucraïna
Anar al contingut