Com pot afectar els preus el conflicte Iran-Israel: de la benzina a les hipoteques

L'encariment del barril de petroli, i de retruc del preu del gas, poden ser les primeres repercussions si el conflicte entre l'Iran i Israel s'agreuja

Jordi Martínez PallejàActualitzat

Els mercats financers fa dies que mostren la seva preocupació per l'escalada de tensió al Pròxim Orient fent pujar el preu del petroli fins als 90 dòlars per barril, un nou màxim anual. Amb l'atac de l'Iran sobre Israel es confirmen tots els temors i la primera conseqüència, segons els analistes, és que la tendència a l'alça continuarà.

Xavier Brun, director del màster de Mercats Financers de la Universitat Pompeu Fabra, analitza l'escenari i explica el que els mercats poden interpretar.

En una entrevista al canal 3/24, Brun ha recordat que l'Iran produeix uns tres milions de barrils de petroli al dia: "És un petroli barat d'extreure. Si el petroli ara s'ha de buscar en altres llocs on és més car de produir, com al Canadà, per exemple, podem veure preus de més de 100 dòlars."

"Podríem veure preus de 100 dòlars per barril i, fins i tot, de 105 i de 110 dòlars."


La inflació podria repuntar

Si el petroli es dispara, la benzina hi anirà de bracet i la cadena de conseqüències pot dur-nos a un increment general de preus un altre cop.

"Omplir el dipòsit ens sortirà més car. Si surt més car, les maduixes del Maresme també s'encariran i també altres productes."

"Això vol dir inflació", avisa Brun, "i, per tant, l'opció que s'havia obert d'abaixar els tipus d'interès potser s'haurà d'endarrerir".

I si els tipus no baixen com estava previst i es mantenen en els nivells alts actuals, les hipoteques no s'abaratiran i el consum diari se'n pot ressentir.

L'aterratge suau de l'economia que preveien alguns bancs centrals podria no succeir. 

Si la benzina puja de preu pot arrrosegar altres productes i, de retruc, disparar la inflació
Si la benzina puja de preu pot arrossegar altres productes i, de retruc, disparar la inflació (Reuters)

El gas, el següent a pujar

Xavier Brun no només veu el risc de la pujada del preu del petroli, sinó també el del gas, que es transporta igualment per via marítima.

"El cosí germà del petroli és el gas. Quan s'apuja un, s'apuja l'altre."

I també tindrà conseqüències: "El gas s'encarirà i, com que serveix també per fer fertilitzants, al camp es notarà".

El bitcoin perd i l'or guanya

Aquest dilluns, quan els mercats financers tornin a obrir portes, es començaran a veure els primers impactes de l'atac de l'Iran a Israel i la por a una escalada del conflicte.

De moment, aquest diumenge el bitcoin i la resta de criptomonedes han patit fortes caigudes. Brun ho veu lògic, "tenint en compte el seu caràcter tan especulatiu".

"Ara l'inversor no vol riscos i prefereix refugiar-se en valors segurs com l'or i el bo americà a 10 anys."

L'or bat dia rere dia màxims històrics. Ara cotitza a 2.360 dòlars l'unça, mentre que el bo americà a 10 anys ofereix una rendibilitat del 4,57% anual, màxims des del 2007. 


Un escenari geopolític que es pot enverinar

En un conflicte d'aquestes característiques hi poden arribar a tenir protagonisme els aliats d'un bàndol i l'altre a mitjà termini. Brun apunta que "els vaixells involucrats no només transporten petroli i gas".

"Si l'escalada va a més i la Xina dona suport a l'Iran, els Estats Units podrien posar aranzels a la importació de xips xinesos i provocar un bloqueig. I la Xina podria deixar de vendre'ns xips", apunta.


El turisme buscaria ports segurs

Un dels sectors que sol patir de manera més clara les conseqüències d'un conflicte bèl·lic és el turisme. Brun creu que "al final la gent evitarà aquella zona i preferirà països d'Europa".

ARXIVAT A:
IranIsrael
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut