Nascut al 1964, Rodríguez ja col·laborava amb Aznar quan era president de Castella i Lleó (Fernando Sánchez/Europa Press)

Amenaces i mentides: la mà dreta d'Ayuso, Miguel Ángel Rodríguez, admet atacs a periodistes

La Federació d'Associacions de Periodistes d'Espanya ha condemnat l'actitud de Miguel Ángel Rodríguez, que la setmana passada va amenaçar de fer tancar un mitjà

RedaccióActualitzat

El cap de gabinet de la presidenta madrilenya ha admès que aquest dimarts va posar-se en contacte amb diversos periodistes a través de Whatsapp per assenyalar dos redactors del diari El País i per acusar "periodistes encaputxats d'Eldiario.es" d'haver intentat accedir a l'habitatge d'Isabel Díaz Ayuso.

En el cas dels primers, Miguel Ángel Rodríguez els acusa d'haver assetjat els veïns d'Ayuso i la seva parella, "incloent-hi nenes menors d'edat, en un assetjament habitual en les dictadures".

Unes acusacions molt greus que tant un mitjà com l'altre han desmentit categòricament.

En el missatge, Rodríguez detallava el nom i els cognoms dels periodistes d'El País, a més d'adjuntar fotografies del moment en què estaven fent la seva feina. Segons el diari, la identitat dels periodistes la va obtenir un policia nacional de l'escorta d'Ayuso que els va demanar la identificació.

El polèmic cap de premsa de la política del PP s'ha justificat en declaracions a aquest mateix diari assegurant que es tracta d'una "conversa personal" des del seu Whatsapp particular, no de feina, malgrat que diversos mitjans van recollir les seves paraules com una valoració oficial del govern autonòmic.

A Miguel Ángel Rodríguez se'l considera el principal ideòleg dels missatges que han impulsat Ayuso i permès al PP passar per damunt de Vox a la Comunitat de Madrid.


"Us triturarem" 

La polèmica arriba quan fa tot just una setmana que Eldiario.es va fer pública una conversa en què Rodríguez els amenaçava per escrit, després de la publicació de diverses informacions que relacionaven la parella d'Ayuso amb un frau fiscal amb Hisenda.

En un missatge dirigit a l'adjunta al director, Esther Palomera, el cap de premsa d'Ayuso advertia que faria tancar el mitjà: "Us trituarem, haureu de tancar, que us fotin, idiotes", advertia. Quan la periodista li va preguntar si era una amenaça, Rodríguez va respondre: "És un anunci".


Un llarg historial de polèmiques i amenaces

Aquesta no és la primera vegada que salta a la polèmica per la seva actitud contra la premsa.

En el seu màxim apogeu, quan era secretari de Comunicació de José María Aznar, va amenaçar l'aleshores propietari d'Antena 3, Antonio Asensio.

"Digue-li al teu cap que anirà a la presó", li va cridar per telèfon al periodista José Oneto. "No li serviran de res els guardaespatlles. No pararé fins que Asensio acabi a la presó. T'avisaré un minut abans", va dir aleshores.

Conegut per les sigles MAR, Rodríguez va fer-se famós per les seves polèmiques intervencions televisives i, els últims anys, a les xarxes socials.


Denúncies professionals

La Federació d'Associacions de Periodistes d'Espanya (FAPE), ha emès aquest dimecres un dur comunicat contra unes actuacions "que l'únic que persegueixen és intimidar els professionals de la informació i emmordassar la llibertat de premsa".

L'assessor va fitxar per Ayuso durant la campanya electoral de l'any 2019 (Alberto Paredes/Europa Press)

"Aquest és l'objectiu que persegueix la Comunitat de Madrid difonent la identitat i una fotografia de dos periodistes d'El País insinuant falsament una conducta delictiva d'aquests informadors en un moment en què Isabel Díaz Ayuso, presidenta regional, està sent qüestionada pel presumpte frau fiscal que ha confessat la seva parella", ha denunciat la FAPE.

"Tampoc podem oblidar les greus acusacions de Rodríguez contra Silvia Intxaurrondo, acusant-la de cobrar en B, cosa que la mateixa periodista de Televisió Espanyola ha desmentit amb un comunicat demanant a tots els mitjans que el van publicar que es retractessin", ha subratllat l'organització.

En aquest sentit, la FAPE veu "intolerable que s'intenti acovardir" els professionals de la informació en l'exercici de la seva tasca, que "no és cap altra que informar veraçment sobre fets d'interès públic". Des de la Federació posen a disposició dels periodistes i mitjans de comunicació afectats els seus serveis jurídics per emprendre totes les accions legals que considerin oportunes.

També ha instat de nou els representants públics, "independentment de la seva ideologia, que cessin l'assetjament contra periodistes i respectin la seva tasca professional, emparada per la Constitució". "Així mateix, fem una crida per acabar amb la crispació política", ha postil·lat.

Per part seva, Reporters Sense Fronteres (RSF) ha exigit a la Comunitat de Madrid que "cessi els seus atacs" a mitjans i periodistes, "imputant-los falsos delictes"; "demostri les seves acusacions"; i "posi fi a intimidacions dignes de règims autoritaris, que l'organització persegueix a tot el món".

ARXIVAT A:
Comunitat de MadridIsabel Díaz Ayuso
Anar al contingut